Biografija

Tko je Ivan Jarnjak?

Image
Foto: PIXSELL

Od potpredsjednika Hrvatskoga sabora do glavnog tajnika HDZ-a i svjedoka u slučaju Fimi Media, doznaj sve o političaru Ivanu Jarnjaku.

8.12.2021. u 9:35/ RTL.HR

Datum i mjesto rođenja

Ivan Jarnjak rođen je 9. travnja 1941. godine u Bednji. 

Školovanje

Ivan Jarnjak je završio Osnovnu školu u Bednji, dok srednju u Zagrebu, gdje je ujedno upisao i studij organizacije rada u Zagrebu te 1976. stekao VŠS  spremu kao inženjer organizacije rada. 

Osoban život

Ivan Jarnjak ima suprugu Amaliju i dvoje djece. 

Od studenta do direktora TEP-a

Nakon studija, Ivan Jarnjak se zaposlio u TEP-u, gdje je više godina obnašao i funkciju direktora. Početkom 1991. izabran je i za predsjednika Skupštine općine Krapina. 

Od zamjenika ministra do ministra unutarnjih poslova RH

U razdoblju od 1991. do 1992., Ivan Jarnjak je bio zamjenik ministra unutarnjih poslova, dok od 15. travnja 1992. do 16. prosinca 1996. obnašao je dužnost ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske. 

Ulazak u Hrvatski sabor i predstojnik UNS-a

Ivan Jarnjak je nekoliko puta bio izabran za zastupnika u Hrvatski sabor: 1992. i 1995. kao zastupnik te 2000. i 2003. kao predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. 

U razdoblju od 1997. do 2000., Jarnjak je obnašao dužnost predstojnika UNS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Hrvatskog sabora

 U razdoblju od 11. siječnja 2008. do 22. prosinca 2011., Jarnjak je obnašao dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Dužnosti unutar HDZ-a

Ivan Jarnjak je u nekoliko mandata bio član predsjedništva HDZ-a. Ujedno i član Nacionalnog vijeća te glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice. 

Političke afere

Afera Fimi Media

U studenom 2011. u sklopu USKOK-ove istrage u aferi Fimi Media te vezano uz poslovanje HDZ-a, Ivan Jarnjak se našao na popisu osumnjičenika s obzirom da je bio glavni tajnik HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera, no mjesec dana kasnije USKOK je navodno obustavio istragu protiv Jarnjaka zbog nedostatka dokaza. U lipnju 2012. pojavile su se i navodne optužbe da je riznica HDZ-a čak financirala telefonske račune od kćerke Jarnjaka, na što se Jarnjak ogradio da su to sve navodne laži.  

U svibnju 2013. Dario Bilušić, HDZ-ov informatičar  posvjedočio je da je za materijalno i financijsko poslovanje HDZ-a bio zadužen bivši tajnik Ivan Jarnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kaos u dubravi

U kafiću se posvađao sa Srbinom (36) , ispalio nekoliko metaka pa mu pucao u nogu

Na ponovnom suđenju u listopadu 2013. Jarnjak je izjavio da je sve radio po zakonu. U ožujku 2018. nove optužbe protiv Jarnjaka su isplivale na površinu, ovoga puta od strane Vladimira Šeksa, nakon što je svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu. Jarnjak je izjavio da su to sve navodne laži u korist Sanadera. 

Gdje je Ivan Jarnjak sada? 

Ivan Jarnjak je još uvijek aktivan član HDZ-a, iako navodno pred skorom mirovinom. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREDIVNI SU

Fotogalerija zbog koje ćete se raznježiti. Pogledajte tko je sve sudjelovao na izložbi pasa

Više s weba