Biografija

Tko je Sanja Musić Milanović?

Image
Foto: Pixsell

Sanja Musić Milanović je doktorica znanosti, prva dama Hrvatske i supruga Zorana Milanovića, petog predsjednika Republike Hrvatske.

19.12.2021. u 9:58/ RTL.HR

Datum i mjesto rođenja

Sanja Musić Milanović rođena je 1969. godine u Zagrebu.

Školovanje

Osnovnoškolsko obrazovanje Sanja Musić Milanović je stekla u Gračanima i u Velikoj Gorici, dok srednju školu Centar za upravu i pravosuđe završila  je 1986. Nakon toga odlazi na godinu dana u Sydney (Australija) te na povratku upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na poslijediplomskom studiju u Briselu (Université Libre de Bruxelles, Faculté de Medeciné) magistrirala je 1999. na području javnoga zdravstva i promicanja zdravlja. Povratkom u Zagreb, doktorirala je 2010. na Medicinskom fakultetu disertacijom o „Demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj“.

Osoban život

Sanja Musić Milanović supruga je Zorana Milanovića, petog predsjednika Republike Hrvatske i majka dva sina: Ante Jakova Milanovića i Marka Milanovića. Sanjin otac Ivan Ive Musić je iz Lišana Ostrovičkih i po struci je građevinar, dok majka Ana (rođena Matić) je iz Broćanca (općina Neum, BIH) i po struci je knjigovotkinja. Sanja ima brata Tomislava Musića. 

Od docentice do prve dame Hrvatske

Navodno, Sanja Musić je upoznala Zorana Milanovića na dočeku Nove godine 1991. na privatnom tulumu. Uskoro nakon toga su prohodali, a vjenčali se tri godine kasnije 10. siječnja 1994. Tijekom magisterija u Belgiji, rodio im se prvi sin. Po povratku u Hrvatsku, Sanja postaje docentica na Zavodu za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ujedno, postaje i voditeljica Sektora za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Referentnog centra ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja. U sklopu svoje funkcije provodi Nacionalni program „Zdrav život“ i „Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI“, projekt Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. 

U lipnju 2015. mediji su najavili Sanjin projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost djece“.

Sanja Musić Milanović je također predstavnica RH u Radnoj grupi Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine i Europske radne grupe na visokoj razini za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine.

U siječnju 2020. najavljen je novi projekt pod vodstvom Sanje, „Živjeti zdravo“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanjina službena titula glasi doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, specijalistica epidemiologije.

Prva dama Hrvatske

19. veljače 2020. Zoran Milanović (SDP) je izabran za novog i petog po redu predsjednika Republike Hrvatske te Sanja time postaje prva dama Hrvatske. Komentar prve dame na suprugovu kandidaturu možete vidjeti ovdje, dok video snimak o svim kandidatima i njihovim suprugama ovdje

Političke afere

Hrvatska Marija Antoaneta

2014. godine Sanja Musić Milanović se našla pod kritikom medija i javnosti nakon gostovanja u emisiji Hrvatskog radija na temu zdrave prehrane kao voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a. Navodno, po pitanju kruha i zdrave prehrane, posebice kada je riječ i o cijenama takve prehrane, Sanja je izjavila: 

„Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
teška vijest

Jasmin Stavros potvrdio: 'Imam rak kostiju, stalno sam u bolnici. Loše se osjećam, bole me leđa'

Sedam godina bez liječničke licence

U ožujku 2016., mediji su objavili da je više od 300 liječnika radilo bez liječničke licence, među njima i Sanja Musić Milanović, kod koje se pokazalo da se radilo o sedam godina dok je radila u HZJZ-u. Svoju licencu je tek obnovila početkom 2016. 

Gdje je Sanja Musić Milanović sada? 

U veljači 2021. mediji su objavili da je prva dama sudjelovala kao dio tima za cijepljenje protiv Covida-19 u Sisku, dok je samo cijepljenje na sebi zabilježila kamerama u siječnju, potičući i druge da se cijepe. 

U listopadu 2021. mediji su objavili da je Sanja Musić Milanović boravila na kratkotrajnom službenom putu u New Yorku (SAD) u pratnji svoga supruga, Zorana Milanovića.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Želja za (ne)ugodom

Pelješki most, porezni obveznik i helikopter: 10 najnezgodnijih i najbizarnijih seks poza

Više s weba