Tamo još pamte 1962.

Danas je 60 godina od potresa koji je dio Biokova strovalio na Makarsku, 4 dana poslije udario je još snažniji

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Dio stanovnika otišao je iz grada, većinom u Baško Polje i Dječje Selo, kamo su Makarani i prije 147 godina bježali od epidemije kuge. 13% je ostalo bez doma

7.1.2022. u 15:08/ Hina

Na današnji dan prije 60 godina Makarsko primorje pogodio je prvi od dva jaka potresa, u nedjelju 7. siječnja u 11,03 sati magnitude 5,9 Richterove ljestvice, a četiri dana poslije, 11. siječnja još jači, magnitude 6,1.

Potres je oštetio stambene zgrade, škole, Dom zdravlja i druge zgrade, zamutili se izvori, a poginulo je dvoje ljudi, u Podgori i Drašnicama.

Zbog potresa, kamenje s Biokova obrušilo se na podbiokovska sela.

Dio stanovništva otišao je iz grada, većinom u Baško Polje i Dječje Selo, kamo su Makarani i prije 147 godina bježali od epidemije kuge, no život u opustošenom gradu ipak se postupno organizirao.

Image
Zemljina kora se namješta

Potresi su na Božićno jutro udarali diljem Europe, ne samo Sloveniju i Hrvatsku

Image
Zemljina kora se namješta

Potresi su na Božićno jutro udarali diljem Europe, ne samo Sloveniju i Hrvatsku

Prema službenom izvještaju, nakon potresa bilo je više od 3200 neupotrebljivih i gotovo 15.000 oštećenih objekata, srušeno je ili oštećeno 108 škola, 25 kilometara cesta i više od 1300 metara obale. Najviše su stradali Podgora, Drašnice, Igrane, Tučepi, Živogošće, Zaostrog, Gradac, Brist, Drvenik i Podaca, Makarska i Ploče.

Inače, makarski je potres prema definiciji seizmologa u kategoriju jakih, magnitude 6 - 6,9 po Richteru.

U prvom udaru ozbiljno je napukla makarska riva u duljini od oko 700 metara, no to je bio tek početak katastrofalna dva tjedna u kojima se zemlja tresla još 54 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećeno je oko 11 tisuća stambenih objekta, a 13.291 stanovnika ili 13 posto ukupnog stanovništva ostalo je bez krova nad glavom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
VODIČ ZA GLAZBENE POČETNIKE

Puhački instrumenti i sve što biste trebali znati o njima

Više s weba