MODERNO DOBA

Djeca više ne žele biti astronauti, sad žele biti YouTube zvijezde: 'Djeca su naše ogledalo'

18.8.2019. u 20:06/ Vijesti.hr

'To zapravo pokazuje neko stanje našeg društva, ili zapadnog društva'

Što bi želio biti kad narasteš? Svi smo u djetinjstvu bili suočeni s tim pitanjem i rijetko pogodili svoje aktualno zanimanje. No, najnovije istraživanje nad tri tisuće djece iz SAD-a, Britanije i Kine pokazuje da se lista želja itekako promijenila.  

Jer, recimo zanimanje na vrhu liste donedavno nije niti postojalo. Tehnologija se razvija, a time i zanimanja, a što hrvatska djeca žele postati istražila je - Ida Hamer.

Generacija Z, onih rođenih između 1996. i 2011. godine, ne poznaje život bez tehnologije. Kao top zanimanje biraju takozvani Vlogging. Neki od njih još uvijek žele biti učitelji, ali i profesionalni sportaši i muzičari. Mnogi su nekoć maštali o tome da postanu astronauti, ali to je zanimanje sada na zadnjem mjestu. 

"Djeca su ogledalo onoga što se događa oko nas, tako da trenutno vidimo da neke vrijednosti koje se cijene su drugačije od vrijednosti koje su se cijenila prije nekoliko desetaka godina", kazala je psihologinja Swea Jelić Tuščić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularnija hrvatska "jutjuberica", Nika Ilčić, ima tek 18 godina i gotovo 300 tisuća pratitelja. Obožava raditi to što radi, no za djecu ima drugu poruku.

"Uvijek vide gotov proizvod, uvijek vide savršen video, savršenu sliku, sav taj šatro luksuz, putovanja i sve,ali nikada ne vide taj behind the scenes koji može biti i malo deprimirajući, a ne takav glamurozan kakav se čini", govori nam Nika Ilčić, "jutjuberica".

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Čitav život okruženi tehnologijom, ni mlade u Hrvatskoj ne zaobilazi slično razmišljanje.

"Kad ih pitamo čime bi se voljeli baviti onda jako često dobivamo odgovor da bi htjeli biti jutjuberi ili bi htjeli izmišljati igrice ili zarađivati za život igranjem igrica", naglašava Tuščić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, ima i djece koja još uvijek žele vrijeme provoditi na otvorenom i baviti se "konkretnim" poslovima kao što su liječnici, umjetnici, učitelji i učiteljice...

Također, zanimljivo je da su odgovori koje daju djeca uvelike ovisili o tome iz koje zemlje dijete dolazi. Djeci iz Kine tako je najatraktivnije zanimanje astronaut, jer 96 posto ih tvrdi da će ljudi s vremenom ovako i onako živjeti na nekom drugom planetu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kladimo se da ih barem pola znate

Televisa presenta: Top 20 fraza koje svi znamo zahvaljujući španjolskim sapunicama

Više s weba