Biografija

Doznaj sve o Domovinskom pokretu!

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Domovinski pokret spada među najnovije političke stranke, pozicioniravši se kao konzervativna i domoljubna desnica na čelu s Miroslavom Škorom, koji je dao ostavku u srpnju 2021. Od parlamentarnih izbora do raznih pokušaja koalicija, doznaj sve o Domovinskom pokretu u nastavku članka!

9.1.2022. u 11:05/ RTL.HR

Domovinski pokret (DP) je nastao kao kritika na političke elite koje od osnivanja nezavisne RH nisu vršile vlast „sukladno njezinim povijesnim, gospodarskim, geostrateškim i demografskim potrebama, nego u interesu stranih sjedišta moći koja ne uvažavaju nacionalni interes suverene Republike Hrvatske.“ (Izvor: DP)  

Prvi značajan pothvat stranke jest bio sporazum s Hrvatskim suverenistima i Blokom za izlazak na parlamentarne izbore 2020. godine. Navodno, trebao se pridružiti i Most, ali je zatim odlučio samostalno izaći na izbore. Domovinski pokret je izašao u svih 10 izbornih jedinica, dok sâm predsjednik Miroslav Škoro je bio na vodećem mjestu u 2. izbornoj jedinici. Do službenog ujedinjenja s Blokom ipak ne dolazi, dok Hrvatski suverenisti će se razići s Domovinskim pokretom 15. rujna 2020. godine. 

Kasnije, Škoro će se kandidirati i za gradonačelnika Zagreba 2021., no u drugom krugu izgubit će od Tomislava Tomaševića (Možemo!). Ipak, Domovinski pokret nosi pobjedu te iste godine u Vukovaru na čelu s Ivanom Penava koji postaje novi gradonačelnik Vukovara.

U srpnju 2021. ujedno dolazi do većih unutarstranačkih sukoba te sâm osnivač Miroslav Škoro najavljuje svoj odlazak iz stranke 19. kolovoza. Usprkos posljedicama mogućeg sloma, Domovinski pokret opstaje na čelu s novim predsjednikom Ivanom Penava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je sjedište Domovinskog pokreta?

Sjedište Domovinskog pokreta nalazi se u Zagrebu na adresi Vlaška ulica 81F.

Koliko članova ima Domovinski pokret?

Trenutno, Domovinski pokret broji oko 12 tisuća članova. 

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

Kada je nastao Domovinski pokret?

Prvenstveno nazvan „Domovinski pokret Miroslava Škore“ osnovan je 29. veljače 2020. u zagrebačkom hotelu Panorama u prisustvu 175 članova na čelu s Miroslavom Škorom. Kasnije,  06. veljače 2021. naziv je skraćen u „Domovinski pokret“. 

Koje je načelo Domovinskog pokreta?

Prema Statutu stranke: „Domovinski pokret je politička stranka osnovana radi promicanja i ostvarivanja temeljnih vrijednosti, ciljeva i politika izraženih u programima, deklaracijama i drugim aktima Stranke, osobito promicanja i zaštite demokratskog uređenja Republike Hrvatske, osiguranja ravnopravnosti, sloboda i prava, gospodarskog i kulturnog napretka i socijalnog blagostanja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su sve bili predsjednici Domovinskog pokreta?

Miroslav Škoro (29. veljače 2020. – 20. srpnja 2021.)

Mario Radić, privremeni V.D (20. srpnja 2021. – 09 listopada 2021.)

Ivan Penava (09. listopada 2021. – danas)

Koja su središnja tijela Domovinskog pokreta?

Središnja tijela Domovinskog pokreta su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Sabor

Sabor je najviše tijelo upravljanja Domovinskim pokretom, koje među glavnim dužnostima donosi Statut i Program, bira Predsjednika Stranke i članove te obavlja ostale poslove određene Statutom.

  • Domovinski odbor

Domovinski odbor je najviše tijelo upravljanja Strankom između dva saziva Sabora. Ono osigurava provedbu odluka Sabora, utvrđuje prijedlog Statuta i Programa, donosi Pravilnik o članstvu na prijedlog Predsjedništva i obavlja ostale poslove određene Statutom.

  • Predsjednik Stranke

Predsjednik Stranke predstavlja i zastupa Stranku, upravlja njezinim radom, vodi politiku Stranke u skladu sa Statutom, Programom i aktima tijela Stranke te ima pravo i dužnost osigurati suradnju i odgovornost svih tijela i dužnosnika Stranke u provedbi utvrđene politike.

  • Predsjedništvo

Predsjedništvo je najviše tijelo upravljanja Strankom između dviju sjednica Domovinskog odbora i koje čine Predsjednik Stranke, Zamjenik predsjednika stranke, Glavni tajnik, Politički tajnik te do 25 članova (koje na prijedlog Predsjednika Stranke bira Domovinski odbor).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisna i nadzorna tijela Domovinskog pokreta su:

  • Sud časti

Sud časti odlučuje o pojedinačnim povredama prava i obveza članova Stranke u stegovnom postupku u prvom stupnju, a Predsjedništvo u drugom stupnju. Ujedno tumači odredbe Statuta. Sud časti čine predsjednik i dva člana koje iz redova članova Stranke bira Domovinski odbor na prijedlog Predsjedništva.

  • Nadzorni odbor 

Nadzorni odbor ima pravo i dužnost nadzirati zakonitost materijalnog i financijskog poslovanja Stranke, uključujući sva tijela i ustrojstvene oblike Stranke u cilju pravilnog planiranja i ostvarivanja prihoda te racionalnog upravljanja rashodima radi ostvarivanja političkih ciljeva Stranke. Nadzorni odbor čine predsjednik i dva člana koje iz redova članova Stranke bira Domovinski odbor na prijedlog Predsjedništva.

Više s weba

Pročitajte još

Image
bez hrane i vode

Pokvarilo se samostansko dizalo pa redovnice u njemu ostale zarobljene tri dana

Više s weba