OGLAS

Aleksandar Gavrilović za direkt

EU crve proglasila sigurnim za konzumaciju! Pričali smo s vlasnikom jedine farme insekata u Hrvatskoj: 'Povijesna odluka...'

14.1.2021. u 22:50/ RTL Danas

Možda niste znali, ali u Hrvatskoj već postoji prva farma buba i insekata


Crvi ubrzano gmižu prema europskim tanjurima - Europska unija odlučila je da su sigurni za ljudsku konzumaciju. To još treba potvrditi Komisija i samo je pitanje vremena kada će se insekti početi prodavati u trgovinama i miksati u burgere i smutije.

Pokušajte suzdržati gađenje, ali osušene larve crva brašnara prve su dobile amen od Europe: uskoro bi ga mogli dobiti skakavci i drugi insekti. U većini europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, takvu je hranu dosad bilo zabranjeno prodavati. S druge strane, u Africi, Australiji i Novom Zelandu to je potpuno je normalno, bube se smatraju dobrim izvorom proteina, i dobrim za okoliš. neki kažu da je to i spas čovječanstva od gladi. 


"Povijesna odluka"

Jedu se sušeni, mljeveni u brašno, kao dodatak jelu, u proteinskim čokoladicama. Svima je jasno da će Europljanima trebati vremena da se prilagode na bube u tanjuru, i da se crvi s polica neće baš rasprodati u trenu. 

Možda niste znali - ali u Hrvatskoj već postoji prva farma buba i insekata - evo kako novosti komentira njezin vlasnik koji se usput budi rečeno zove Gavrilović.

Pogledajte što nam je rekao Aleksandar Gavrilović.

"Mi to čekamo 5 godina, koliko dugo ćemo čekati ne znamo. Mi imamo muhe koje su jestive, ali mi nažalost prodajemo samo žive insekte, dozvoljeno je samo kao prodaja za hranu za egzotične životinje. Odluka je značajna jer je to povijesna odluka", kazao je.


Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Inspirirani crtićem

Neobična tradicija: Svakog 29. studenog Nizozemci na glavu stavljaju palačinke i viču: 'Sretna Sveta palačinka!'


Više s weba