2500 samo oko Zagreba

Godina potresa: Od onog zagrebačkog do Siska i Petrinje, ove godine nam se tlo pod nogama treslo više tisuća puta

Image
Foto: Pixsell

Seizmolozi još nemaju podatke za cijelu zemlju, no samo je zagrebačko područje od ožujka pogodilo gotovo dvije i pol tisuće potresa.

28.12.2020. u 16:25/ D.B.

Građane Siska, Petrinje, Gline, ali i Zagreba i drugih gradova jutros je u 6.28 probudio snažan potres magnitude 5,0 po Richteru. Epicentar je bio kod Petrinje, 50 kilometara od glavnog grada. Zatim je uslijedilo još čitav niz slabijih potresa, da bi malo prije osam sati udario još jedan jačine 4,7 po Richteru.

Zagrepčanima je još uvijek svježe sjećanje na razoran potres koji se dogodio u ožujku, gotovo u isto vrijeme kao i današnji. Osim u epicentru kod Markuševca, 
nanio je veliku materijalnu štetu u centru grada.

Inače, mnogi su tada rekli da Zagreb nije uzdrmao tako snažan potres već 140 godina. U studenom 1880. godine su od ukupno 3670 objekata gotovo svi oštećeni, a 12 posto zgrada je teško oštećeno - prema podacima Geofizičkog odsjeka PMF-a. Troje ljudi je izgubilo život.

Image
Potres u Pokupskom 5,0 po Richteru

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr: 'To je poznato epicentralno područje, i potres koji je 1909. razorio Pokupsko dogodio se tamo'

Image
Potres u Pokupskom 5,0 po Richteru

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr: 'To je poznato epicentralno područje, i potres koji je 1909. razorio Pokupsko dogodio se tamo'

2500 potresa samo u Zagrebu

Od onog u ožujku, hrvatski su građani postali puno osjetljiviji na potrese, pa ih svaki i uznemiri. Nije zapravo ni čudo, jer su seizmolozi od ožujka samo na zagrebačkom području pobrojali gotovo dvije i pol tisuće potresa. Na razini cijele države još nemaju podatke, no riječ je o tisućama manjih potresa. "Da imamo još instrumenata, bilo bi ih i više, u šali nam je rekao seizmolog Krešimir Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su toliko uznemireni potresima da su čak uspjeli srušiti stranicu EMCS-a koja prati potrese u svijetu. Koliko Hrvati provode vrijeme na EMSC aplikaciji i javljaju kad se dogodi i najmanji potres, govori i činjenica da među značajnijim potresima u aplikaciji možete vidjeti čak i one od 0,6 po Richteru u Zagrebu.

Na kraju su se građani uspijeli i posvađati u komentarima jer je mnogima dojadilo što se nepotrebno diže panika za veoma slabe potrese.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Potresa je bilo još

No nije Zagreb jedina ovogodišnja žrtva uzdrhtalog tla. Snažni potresi su nažalost pogodili i druge hrvatske gradove, a na razini države zabilježene su na tisuće slabijih.

Primjerice, Zadar je pogodio potres magnitude 4,7 početkom studenog. Epicentar potresa bio je oko 16 kilometara sjeverozapadno od Posedarja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom je Rijeku i okolicu zatreslo nekoliko potresa jačine 2,0 prema Richteru te 1,7 i 1,5 prema Richteru.

Image

Pogledajte kako Petrinja izgleda nakon snažnog potresa i niza slabijih

Fotogalerija
Image

Pogledajte kako Petrinja izgleda nakon snažnog potresa i niza slabijih

Fotogalerija

Bilo je i onih koji prelaze granice. Tako je u listopadu epicentar potresa jačine 3,5 po Richteru bio osam kilometara od Ljubuškog u BiH, ali se osjetio i u Dalmaciji. Prije toga se u rujnu Dalmacija tresla na 4,2 po Richteru.

Bosna i Hercegovina dobro je upoznata s fenomenom potresa. U srpnju ih je pogodio jačinom 4,2 po Richteru, a nešto manje od mjesec dana kasnije ih je pogodio potres jačine 3,8 po Richteru.

Srpanj je bio turbulentan i za Sloveniju kada je udario potres magnitude 4,2 stupnja po Richteru koji se osjetio i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dok su ovogodišnji potresi pošteno uzdrmali građane Hrvatske, treba gledati pozitivnu stranu i sjetiti se da se drugdje u svijetu bilježe mnogo snažniji.

Recimo, Filipine, koji se nalaze na pojasu vulkana u Tihom oceanu koji je sklon potresima, na ljeto je treslo snažnih 6,6 po Richteru, a u listopadu ove godine je potres magnitude 7,5 stupnjeva po Richteru pogodio Aljasku, zbog čega je izdano i upozorenje za tsunami.

Više s weba

Pročitajte još

Image
popularno djelo

Konačno dugo očekivana premijera u HNK: 'Genijalna prijateljica je po svuda bestseler'

Više s weba