PREVENCIJA

Google u borbi protiv potresa: Android pametni telefoni će ih u budućnosti moći detektirati?

Image
Foto: Shutterstock

'Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona.'

12.8.2020. u 12:10/ Hina

Google je u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

Image
magnituda 4,2

Treslo se susjedstvo - jak potres probudio Slovence, ali se osjetio i kod nas: 'Baš sam se uplašio'

Image
magnituda 4,2

Treslo se susjedstvo - jak potres probudio Slovence, ali se osjetio i kod nas: 'Baš sam se uplašio'

Novi sustav, nazvan "ShakeAlert", kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

"Već smo se uvjerili u to da korištenjem Androida korisnici tijekom pretraživanja dobivaju pravovremene i korisne informacije o seizmičkoj aktivnosti, kao i podatke o tomu na koji način i gdje se skloniti u slučaju potrebe", napisao je glavni softverski inženjer Marc Stogaitis na blogu Post.

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sustavom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres, kaže Stogaitis.

Dodaje kako to znači da Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

"Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona u odnosu na brzinu potresa. Nasreću, brzina svjetlosti puno je veća", kaže Stogaitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kaliforniji se uvode sustavi upozorenja o potresima jer ta američka država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sustav upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije nakon što se i ondje uspostavi telefonska mreža koja će omogućiti detekciju potresa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Elvis has left the building

Na današnji dan izgubili smo KRALJA: Evo 10 zanimljivosti o čuvenom Elvisu Presleyu

Više s weba