HDZ

Doznaj sve o HDZ-u!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ se smatra jednom od najjačih političkih stranaka u RH: od Franje Tuđmana do Andreja Plenkovića, doznaj sve o povijesti i ustroju HDZ-a u nastavku članka!

9.1.2022. u 10:18/ RTL.HR

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je jedna od vodećih hrvatskih političkih stranaka, koja se uzdigla u vrijeme uspostavljanja demokratske, samostalne i suverene hrvatske države izvan SFRJ-a. Kao njezino političko lice još uvijek je najznačajniji dr. Franjo Tuđman, koji je ujedno bio i prvi predsjednik Republike Hrvatske. Na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine, HDZ je osvojio čak 60% zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru. 

HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i narod.” (izvor: HDZ)

Nakon Tuđmanove vladavine i stvaranja hrvatske države, značajna pobjeda koja je dala novog predsjednika RH je bila pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na izborima 2015. godine.

Politički uspon HDZ uvijek je bio popularan u medijima, no isto tako i nizanje afera kao što su: Fimi Media i pad Ive Sanadera, afera Softver i uhićenje Gabrijele Žalac, afera Vjetroelektrane i pad Josipe Rimac ili pak afera SMS u koju je navodno bio uključen i Zdravko Mamić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je sjedište HDZ-a?

Sjedište HDZ-a se nalazi u Zagrebu na adresi Trg žrtava fašizma 4. 

Koliko članova ima HDZ?

Trenutno, HDZ broji više od 210 tisuća članova. 

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Kada je nastao HDZ?

Prva najava pokretanja HDZ-a dogodila se 28. veljače 1989. na Tribini Društva književnika u Zagrebu od strane Dr. Franje Tuđmana. Na prvoj Osnivačkoj skupštini koja se održala 17. lipnja 1989. u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu bilo je prisutno 48 osnivača. 

Koje je načelo HDZ-a?

Prema statutu HDZ-a: „Hrvatska demokratska zajednica je narodna i stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti. U središtu politike HDZ-a je čovjek sa svojim neotuđivim dostojanstvom, pravima i odgovornostima. HDZ promiče vrijednosti slobode, demokracije, pravne države, poštovanja temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, ravnopravnost žena i muškaraca, solidarnosti te socijalno-tržišnog gospodarstva. HDZ baštini povijesnu ulogu stožerne stranke u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države na temelju politike pomirbe i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske prvog predsjednika HDZ-a i Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana te u ostvarenju slobode hrvatskog naroda i pobjede u Domovinskom ratu. HDZ je dio europskog desnog centra i smješta Hrvatsku u europski kulturni i civilizacijski krug. Organizacijska struktura i politički rad HDZ-a temelje se na demokratskim načelima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su sve bili predsjednici HDZ-a ?

Od trenutka osnivanja do danas, HDZ je imao pet predsjednika. 

Franjo Tuđman (17. lipnja 1989. – 10. prosinca 1999.)

Vladimir Šeks (05. siječnja 2000. – 29. travnja 2000.)

Ivo Sanader (29. travnja 2000. – 04. srpnja 2009.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor (04. srpnja 2009. – 21. svibnja 2012.)

Tomislav Karamarko (21. svibnja 2012. – 21. lipnja 2016.)

Andrej Plenković (17. srpnja 2016. – danas) 

Koliko ima županijskijh organizacija HDZ?

Uključujući grad Zagreb, HDZ ima organizacije u 21 županiji na području Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su središnja tijela/ustrojstvo HDZ-a?

HDZ ima četiri središnja politička tijela i to su: Opći sabor HDZ-a, Predsjednik HDZ-a, Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalni odbor HDZ-a. 

  • Opći sabor HDZ-a 

Opći sabor HDZ-a djeluje kao najviše stranačko tijelo koje donosi Statut, Program i opće smjernice kada je riječ o politici HDZ-a. Ujedno bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora. 

  • Predsjednik HDZ-a

Predsjednik HDZ-a predstavlja i zastupa Stranku, što znači da vodi politiku Stranke u skladu s Programom i odlukama središnjih tijela. U sklopu svoje funkcije podnosi izvješće o radu Općem saboru HDZ-a i predsjeda sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a.

  • Predsjedništvo HDZ-a

Predsjedništvo HDZ-a je operativno-političko tijelo HDZ-a koje raspravlja i odlučuje o aktualnim političkim pitanjima. Među glavnim dužnostima predlaže Nacionalnom odboru izborni program i strategiju Stranke te Statut HDZ-a. Ujedno nadzire rad članova HDZ-a i usvaja godišnji program rada s financijskim planom poslovanja i godišnja financijska izviješća. Sastav Predsjedništva čine: predsjednik, zamjenik predsjednika, četiri potpredsjednika, deset izabranih članova Predsjedništva, glavni, politički i međunarodni tajnik HDZ-a, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba, predsjednik Mladeži HDZ-a, predsjednici zajednica HDZ-a, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, predsjednik Hrvatskog sabora, ako je član HDZ-a i predsjednik Vlade (ako je član HDZ-a). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nacionalni odbor HDZ-a

Nacionalni odbor HDZ-a je najviše tijelo stranke između dvije sjednice Općeg sabora. Na prijedlog Predsjedništva ono može odrediti izborni program i strategiju stranke na državnim izborima, odlučiti o održavanju unutarstranačkih izbora te općenito dužnosti  koje su vezane uz nadzor provedbe Statuta. Nacionalni odbor čine: članovi Predsjedništva, Statut Hrvatske demokratske zajednice, predsjednici županijskih organizacija HDZ-a, tri predstavnika koordinacija HDZ-a iz inozemstva, 40 izabranih članova Nacionalnog odbora, ravnatelj Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, pročelnik Savjetodavnog vijeća, predsjednik i potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik i potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, predsjednik i potpredsjednici Hrvatskoga sabora, članovi HDZ-a, predsjednik i potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske (ako su članovi HDZ-a). 

Popis zajednica HDZ-a 

  • Mladež HDZ-a

Mladež HDZ-a je osnovana 13. rujna 1990. kao ogranak kojim bi se mladim ljudima omogućilo da njihovi interesi dođu do izražaja. Trenutni predsjednik je Ivan Vidiš. 

  • Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski"

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" osnovana je 20. veljače 1999. u Splitu. Njezina temeljna zadaća je „jačanje položaja žena unutar HDZ-a i određivanje političkih stajališta njezinih članica u odnosu na temeljna društvena pitanja hrvatskog društva.“ Trenutna predsjednica je Nada Murganić.

  • Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman"

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman"  je „zasebna organizacijska cjelina koja okuplja članove HDZ-a iz razdoblja osnivanja i izgradnje stranke do 20. travnja 1990. godine koji žele pridonositi očuvanju jedinstva Hrvatske demokratske zajednice i jačanju njezine društvene uloge na izvornim principima utemeljitelja prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana“. Par puta godišnje izdaju svoje glasilo „Snaga zajedništva“. U gradu Zagreb trenutni predsjednika je Radoslav Dumančić. 

  • Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak"

Svrha zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" je da okuplja branitelje koji žele pridonijeti očuvanju temeljnih vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u hrvatskom društvu. Trenutni predsjednik je umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović. 

  • Akademska zajednica HDZ-a "Dr. Ante Starčević"

Svrha Akademske zajednice HDZ-a „Dr. Ante Starčević“ je poticati slobodu stvaralaštva te razvoj intelektualnih i stvaralačkih potencijala svakog čovjeka, posebno unutar HDZ-a na području znanosti, obrazovanja, humanizma, kulture i umjetnosti. Trenutni predsjednik je prof. dr. Ivica Kostović, akademik. 

  • Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a želi doprinositi razvoju hrvatskog gospodarstva i razvoju novih tehnologija i proizvoda, tako što okuplja poduzetnike i obrtnike, koji i ne moraju biti članovi Zajednice. Trenutni predsjednik je Domagoj Ivan Milošević. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Potužio se

Šprajc piknuo Ćiru: 'Predsjednica me bojkotira, ali vratit ću ja njoj'

Više s weba