zvono za pobjednika!

Hrvatska ima najspremnijeg vojnika: U konkurenciji od 73 natjecatelja iz 11 zemalja, pobjedu je odnio Ivan Ge...

18.6.2021. u 22:30/ Marko Šiklić

Svaki korak natjecanja pratio se iz operativnog centra, a za svaku prepreku koju ne prijeđu prema pravilima, slijedi minuta kazne što utječe na konačan poredak

Hrvatska je dobila najspremnijeg vojnika! Prestižnu titulu ove je godine odnio 36-godišnji Ivan Gerenčir koji je svoju psihofizičku spremu dokazao u konkurenciji od 73 natjecatelja iz 11 zemalja. U cilj je utrčao nakon 8 sati i 30 prijeđenih kilometara na vojnom poligonu u Slunju.

Zvono za pobjednika! Ponosno je aktivirao najspremniji pripadnik Oružanih snaga. Stisak ruke i čestitke nakon osam sati teškog i napornog terena. 36-godišnji satnik Ivan Gerenčir ne krije zadovoljstvo. Dobro snalaženje u prostoru, odnosno vježba orijentacije donijela je i pobjedu.

"Ona je odnijela najviše snage kolegama, ja sam valjda imao najviše koncentracije pa sam ju prvi izašao i to je odredilo cijelo natjecanje", rekao je pobjednik natjecanja.

'Nema najteže točke, sve skupa iziskuje psiho-fizičku snagu'

Ispit spremnosti i spretnosti zahtjeva 30 kilometara staze s 10 poligona i 17 kilograma opreme na leđima ispi. Iako se svi nadaju da to neće isprobati u praksi, teretu opreme morali su dodati i težinu ranjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema najteže točke, sve skupa iziskuje psihofizičku snagu i um, jer sama fizička snaga bez uma na ovoj dugačkoj stazi po teškoj vrućini ne može se čistim tijelom, morate imati i tijelo i um zajedno", objašnjava voditelj natjecanja Zdenko Karasek.

Svaki korak natjecanja pratio se iz operativnog centra, a za svaku prepreku koju ne prijeđu prema pravilima, slijedi minuta kazne što utječe na konačan poredak.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Časnički namjensik Dražen Klanjec, prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske kazao je kako su hrvatski vojnici pokazali da su uvježbani, motivirani, spremni izvršiti svaku zadaću bez obzira na vremenske i bilo koje druge uvjete j"er ih vodi motivacija i ljubav prema Republici Hrvatskoj".

U natjecanju je sudjelovalo 73 vojnika, među kojima i 11 pripadnika iz stranih zemalja, te pet žena. Visoki su kriteriji za ulazak među elitu. "Vojnici moraju vježbati, uvježbavati praktične vještine i ne samo imati fizičku izdržljivost nego moraju imati i određene vještine koje su potrebne za svakodnevno obavljanje zadaća i ovakvi događaji služe za promociju takvu filozofiju razvoja vojnika", objašnjava admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za titulu najboljeg odlučivale su nijanse, a ovo je savjet pobjednika: "pripremit se, nema prečaca! Samo priprema i zahtjevan rad koji će dati rezultat".

Stoga i ne čudi da su bodove mnogi uglavnom gubili zbog nedostatka iskustva, a za novu priliku trebat će čekati godinu dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dobio i kaznu

Ostao bez vozačke samo 49 minuta nakon što ju je dobio: 'Neke su stvari vječne, a neke...'

Više s weba