Najodgovorniji je premijer!?

Hrvatska Mensa je rekla svoje: Evo što najinteligentniji ljudi misle o štrajku prosvjetnih radnika?

Image
Foto: Shutterstock/Mensa

Odgovore na anonimni upitnik dalo je 210 članica i članova

25.11.2019. u 11:10/ Vijesti.hr

Tijekom prethodnog vikenda provedeno je ispitivanje stavova članica i članova Hrvatske Mense povodom štrajka prosvjetnih radnika koji traje već mjesec dana. Odgovore na anonimni upitnik dalo je 210 članica i članova, dakle ispitivanje je provedeno na uzorku od četvrtine članova Hrvatske Mense. 

Čak 66% članova Hrvatske Mense potpuno ili uglavnom podržava štrajk prosvjetnih radnika dok 29% članova štrajk potpuno ili uglavnom ne podržava. 

Na pitanje koga smatraju odgovornim jer štrajk traje već mjesec dana, 52% članova Hrvatske Mense smatra da je Premijer potpuno ili uglavnom odgovoran, 26% ih podjednako odgovornima drži Premijera i sindikate, 19% članova misli kako su potpuno ili uglavnom odgovorni sindikati, a 3% ne zna ili nema stav.

Članovi Mense iskazali su svoj stav i o smjeru u kojem bi trebalo riješiti trenutnu situaciju pa 60% članova Hrvatske Mense smatra kako treba postići kompromis bliži zahtjevima sindikata ili da Vlada u potpunosti treba prihvatiti zahtjeve sindikata dok 19% članova Hrvatske Mense smatra da bi postignuti kompromis trebao biti bliži ponudi Vlade u trenutku ispitivanja mišljenja ili da bi sindikati trebali u potpunosti prihvatiti ponudu Vlade. Zanimljivo, 18% članova Mense je potpuno svejedno kako će se situacija riješiti i samo žele da se dogovor postigne i prestane raditi šteta, a 3% članova Mense nema stav o ovom pitanju.

Na pitanje o generalnom stavu prema sindikatima neovisno o temi štrajka 41% članova Hrvatske Mense sindikate doživljava uglavnom negativno ili vrlo negativno, 31% sindikate doživljava uglavnom pozitivno ili vrlo pozitivno, a 28% članova Hrvatske Mense o sindikatima nema ni pozitivan ni negativan stav.

Kada ih se pita o generalnom stavu o Vladi Andreja Plenkovića neovisno o temi štrajka, čak 71% članova Hrvatske Mense izrazilo je uglavnom negativan ili vrlo negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića. S druge strane 10% članova Hrvatske Mense ima uglavnom pozitivan ili vrlo pozitivan stav, a 19% članova Hrvatske Mense nema ni pozitivan ni negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića. 

Hrvatska Mensa je neprofitna udruga visoko inteligentnih osoba koja djeluje u Hrvatskoj od 1997. godine, a danas ima 817 članova. Jedini uvjet za članstvo u Mensi je rezultat na standardiziranom testu inteligencije viši nego ga može ostvariti 98% ukupne populacije, dakle rezultat unutar gornjih 2% stanovništva. Među važnijim ciljevima Hrvatske Mense je prepoznavanje i promicanje ljudske inteligencije radi dobrobiti čovječanstva, a jedna od djelatnosti kojima Mensa ostvaruje ciljeve je ispitivanje mišljenja i stavova svojih članova.

Izneseni stavovi i mišljenja nisu stavovi Hrvatske Mense, već stavovi punopravnih članova koji su sudjelovali u provedenom istraživanju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prije 142 godine

Nevjerojatna slučajnost: Potres u Italiji dogodio se na godišnjicu najjačeg potresa u Zagrebu

Više s weba