nema redova, blagajni...

Iako na prvi pogled izgleda kao da kupci u trgovini kradu, riječ je o hit trgovinama koje će promijeniti način kupovine

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Jedini znak tehnologije koja omogućuje ovakvu kupovinu je mnoštvo malih fotoaparata, kojih ima ih na stotine u cijeloj trgovini.

9.5.2021. u 10:00/ RTL Vijesti

Nema blagajni niti čekanja u redovima, nema plaćanja tijekom boravka u trgovini... Kada bi netko neupućen gledao što se događa u trgovini sve bi izgledalo poput krađe. 

No, to je daleko od istine. Riječ je o Amazon Go trgovinama koje su postale pravi hit i u kojima nema čekanja ni blagajni. 

Amazon je još početkom 2018. godine otvorio takve prve trgovine bez blagajnika, u kojima kupci željene namirnice samo uzimaju s polica te nakon toga samo izađu iz dućana, a naplata se vrši automatski putem mobilne aplikacije kojom su se prijavili na ulasku. I otada s obzirom na veliki interes otvoreni su deseci dućana diljem svijeta, a popularizacija beskontaktne trgovine sve više raste, pogotovo u doba koronavirusa kada je potrebno održavati razmak od drugih ljudi i što manje dijeliti predmete poput kartica ili novca, kolica... 

Nema zaustavljanja

Kako to točno funkcionira? Prilikom ulaska u trgovinu nalazi se niz uređaja koji dopuštaju ulaz jedino osobama koje na svome pametnom telefonu imaju instaliranu Amazon Go aplikaciju. Kupac s upaljenom aplikacijom na uređaju na ulazu se identificira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
online kupovina

Važno je čuvati se lažnih web trgovina: 'Ako je nešto jako povoljno, možda je riječ o prevari'

Image
online kupovina

Važno je čuvati se lažnih web trgovina: 'Ako je nešto jako povoljno, možda je riječ o prevari'

Kupac izlazi iz trgovine kroz iste uređaje kroz koje je i ušao ali bez zaustavljanja, znači nije potreban novac ili karticu. Naime, njegov račun, za ono što je kupio, automatski mu se naplaćuje, odnosno novac se uzima s kartice prilikom iznošenja kupljenog.

Upravo se čita

Image
opet incident

VIDEO Sramotno ponašanje srpskih navijača. U Beču skandirali: 'Ubij, zakolji...'

Nema kolica

U tim trgovinama nema ni kolica. Umjesto toga, kupci ono što žele kupiti stavljaju odmah u torbu s kojom mogu izaći van trgovine. Svaki puta kada kupac uzme neki artikl s police, Amazon ga dodaje u košaricu za kupnju na online račun kupca. Isto tako ako kupac u bilo kojem trenutku odustane od kupovine tog proizvoda i vrati ga na policu, Amazon ga istodobno uklanja i iz virtualne košarice.

Iako izgleda sve poprilično komplicirano za praćenje jedini znak tehnologije koja omogućuje ovakvu kupovinu je mnoštvo malih fotoaparata, kojih ima ih na stotine u cijeloj trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pada broj zaposlenih

Amazon ne želi otkrivati kako taj sustav točno funkcionira, osim što kažu da on  uključuje sofisticirane uređaje za računalni vid, a to je područje umjetne inteligencije koje se bavi prepoznavanjem dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predmeta te softver za strojno učenje.

No naravno u cijeloj priči ima i jedan drugi segment - ma koliko cijela priča zvučala odlično ona utječe na broj zaposlenih u trgovinama koji više nisu u tolikom broju potrebni u takvim trgovinama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
RASPRAVA NA TWITTERU

Srca mališana mogu biti na mjestu: američko zrakoplovstvo povuklo tvrdnju da Djed Božićnjak ne postoji

Više s weba