Računica poslodavaca

Izdresirali pse koji sada mogu nanjušiti zaražene koronom sa 82-postotnom točnošću

Image
Foto: Shutterstock

Psi su prepoznali uzorke osoba negativnih na SARS-CoV-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivnih u 81,6 posto slučajeva

23.11.2022. u 9:18/ Hina

Iako su ograničenja u vezi s pandemijom koronavirusne bolesti ukinuta u mnogim zemljama diljem svijeta, znanstvenici vjeruju da bi psi tragači i dalje mogli biti od koristi u sprječavanju izbijanja žarišta covida 19 u velikim tvrtkama i zajedničkim radnim prostorima.

Psi tragači obučeni da nanjuše zarazu koronavirusom prikladni su za upotrebu u svakodnevnim situacijama, na velikim skupovima i događajima, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj ovog mjeseca u znanstvenom časopisu BMJ Global Health.

Image
Javni gnjev u Austriji

'Digitalni linč antivaksera' odveo liječnicu u smrt, mediji ogorčeni, donosimo opis 7 mjeseci torture i pakla

Image
Javni gnjev u Austriji

'Digitalni linč antivaksera' odveo liječnicu u smrt, mediji ogorčeni, donosimo opis 7 mjeseci torture i pakla

"Ta vrsta psa predstavlja sustav ranog upozorenja", rekao je za agenciju dpa voditelj studije Holger Volk, voditelj Klinike za male životinje u TiHou, ističući da dresirani psi čak mogu identificirati infekcije i prije nego što PCR test bude pozitivan.

"Velike tvrtke poput Continentala i Volkswagena mogle bi ih koristiti kao relativno jeftin alat za provjeru kako bi povećale sigurnost svojih zaposlenika", rekao je Volk koji je vodio istraživanje na Sveučilištu veterinarske medicine u Hanoveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potrebe istraživanja uzeti su uzorci znoja na četiri koncerta u Hanoveru u rujnu i listopadu 2021. Posjetitelji su također dali briseve za brzi antigenski test i PCR test na dan koncerta. Uzorci znoja, rezultati pretraga te podaci o cijepljenju i kroničnim bolestima bili su dostupni za ukupno 2802 ispitanika.

Znanstvenici su rekli da je osam posebno obučenih pasa prepoznalo uzorke negativne na Sars-Cov-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 posto slučajeva.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

"Studija pokazuje da psi mogu pouzdano razlikovati uzorke ne samo u laboratorijskim uvjetima, već i u svakodnevnom životu", naglasio je voditelj studije Volk.

Sve se više koriste za prepoznavanje mirisa u medicini. Ti psi koji mogu prepoznati razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psi tragači već su korišteni u zračnim lukama i na javnim događanjima kako bi pomogli u otkrivanju infekcija koronavirusom tako spriječili širenje bolesti munjevitom brzinom. Znanstvenici vjeruju da će psi moći pomoći u otkrivanju neidentificiranih slučajeva dugotrajnog covida.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ PERA REPORTERA

Ružica Đukić: 'Oni koji nemaju oslonac, u nama vide ruke koje će ih voditi dok su im koraci slabi'

Više s weba