bilo bi to otkriće stoljeća

Je li konačno pronađen grob kraljice Nefertiti? Skrivena komora Tutankamonove grobnice sadrži 'organski materijal'

Image

Nefertiti

Najsuvremenija oprema je sa sigurnošću od 90 posto pokazala da u Tutankamonovoj grobnici postoji skrivena komora, arheolozi pretpostavljaju da ona sadrži organski materijal

17.3.2016. u 13:28/ Vijesti.hr

Egipatski istraživači su objavili kako je potraga za grobom slavne kraljice Nefertiti otkrila kako unutar skrivenih prostorija u Tutankamonovoj grobnici postoji 'organski materijal'.

Arheolozi su najsuvremenijom opremom skenirali grob kako bi dokazali svoju pretpostavku da se upravo u Tutankamonovoj grobnici nalazi počivalište kraljice Nefertiti, legendarne ljepotice i supruge Tutankamnovog oca, koja je imala veliku političku i religioznu ulogu u 14. stoljeću prije Krista.

Krajem prošle godine su radarske analize u grobu faraona Tutankamona u Luxoru, na jugu Egipta, pokazale kako postoje 90-postotna vjerojatnost da postoji druga prostorija, drugi grob iza Tutankamonove grobnice.

Britanski egiptolog Nicholas Reeves tada rekao kako su ispitivanja izvedena na sjevernom zidu Tutankamonove grobnice pokazala da postoji jasna razlika između tvrde stijene i nečeg drugog, možda praznog prostora. Reeves smatra da se iza zida nalazi Nefertitina podzemna prostorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje zašto bi utjecajna kraljica bila pokopana u susjednoj prostorji do Tutankamonova groba možda objašnjava neočekivana smrt kralja s 19 godina 1324. godine prije Krista nakon samo 9 godina vladavine, drži Reeves.

Pošto nisu imali pripremljen grob za Tutankamona, svećenici su odlučili otvoriti Nefertitin grob, samo 10 godina nakon njezine smrti i tamo pokopati faraona, smatra egiptolog.

Upravo se čita

Image
Uživo iz Katra

Marko Vargek za Direkt: 'Brazil je druga najskuplja momčad i nikad ih nismo pobijedili'

Ako se uspostavi da se u Tatankamonovoj grobnici zaista nalazi Nefertitina grobnica, bit će otkriće stoljeća, važno za egipatsku povijest, ali i cijeli svijet. Također, riješit će se brojne nedoumice o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake.

Na primjer, blago pronađeno tamo izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica je smještena desno od ulaza, iako u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjuju kraljice, nego kraljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća njenog predvorja, što je također neuobičajeno.

Reeves je prvi koji je posumnjao da Tutankamonova grobnica krije tajnu sobu. Zid iza kojeg je, prema njegovu mišljenju, grobnica lijepe kraljice, dekoriran je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebao poslužiti kao zaštita na 'onom svijetu'. 

"Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije je dobila takve počasti, a to je Nefertiti", rekao je Reeves.

Više s weba

Pročitajte još

Image
preuzeti nadogradnju

Budite oprezni! Chrome ima opasan bug koji koriste hakeri

Više s weba