Evo što napraviti

Jeste li znali? Ukoliko se ne vozite svih 365 dana, ne morate ni registraciju plaćati za cijelu godinu!

Image
Foto: Shutterstock

Kad i ukoliko znate, vidite ili primijetite da vam vozilo na nekoliko mjeseci neće biti potrebno, otiđite u stanicu za tehnički pregled s prometnom dozvolom i registracijskom pločicom...

25.5.2021. u 8:17/ RTL Vijesti

U slučaju da imate vozilo, bilo na dva kotača ili četiri, koje ne možete ili jednostavno ne vozite redovito tijekom cijele godine, ne morate plaćati cijelu godinu registracije!

 Mnogi nisu upoznati s time da vozila ne moraju biti registrirana punih godinu dana. Svako vozilo se, sukladno Pravilniku o registraciji, može registrirati na rok kraći od 12 mjeseci, ali ne na kraći od dva mjeseca. Većina troškova vezana uz samu registraciju je fiksna i nije moguće platiti manje ako se registrira na kraći rok od godine dana, no ušteda se ostvaruje pri povratu neiskorištenog dijela police osiguranja za vozilo. Dakle, cijena samog tehničkog pregleda i svih ostalih naknada poput naknade za okoliš, poreza ili recimo administrativne usluge za produženje registracije iste su kao i kod vozila koje će biti registrirano cijelu godinu, 365 dana, piše Večernji.

 Što je potrebno napraviti da bi se ostvarila ušteda?

Kad i ukoliko znate, vidite ili primijetite  da vam vozilo na nekoliko mjeseci neće biti potrebno, otiđite u stanicu za tehnički pregled s prometnom dozvolom i registracijskom pločicom.  Uz tu odjavu javite se osiguravajućoj kući gdje ste vozilo osigurali i zatražite povrat neiskorištenog dijela premije osiguranja. To je moguće ako se do dana odjave nije ostvario osigurani slučaj. Ako se do dana odjave vozila ostvario osigurani slučaj, nemate pravo na povrat premije osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMETNI KAOS, OBNOVA...

Najvažniji su, a najmanje vas zanimaju. Evo o čemu se sve odlučuje na lokalnim izborima i zašto ne smijete biti nezainteresirani

Image
PROMETNI KAOS, OBNOVA...

Najvažniji su, a najmanje vas zanimaju. Evo o čemu se sve odlučuje na lokalnim izborima i zašto ne smijete biti nezainteresirani

Uz odjavu vozila poništava se prometna dozvola te je potrebno vratiti i registraciju. Ako vam je to potrebno, u stanici za tehnički pregled te će pločice vozila čuvati za vas 90 dana, a nakon toga se poništavaju. Dakle, ako prođe više od 90 dana, morat ćete uzeti nove registarske pločice. Moguće je naručiti iste brojeve i slova po posebnoj proceduri. Odjava košta 17,94 kn. Izdavanje nove prometne dozvole i registarskih pločica nakon odjave naplaćuje se 301,50 kn za osobne automobile, odnosno 286,50 kn za motocikle, prenosi Večernji list.

Osim neiskorištenog dijela premije osiguranja, u slučaju da vozilo odjavljujete prije proteka čitave godine možete zatražiti i povrat naknade za ceste. Zahtjev za povrat naknade za ceste predaje se nadležnoj županijskoj upravi za ceste prema mjestu prebivališta vlasnika, odnosno upravnom tijelu Grada Zagreba. Inače, obvezno osiguranje vozila moguće je ugovoriti i na rok kraći od 12 mjeseci, no tada nije moguće ostvariti bonus. Tehnički pregled vrijedi 12 mjeseci od obavljanja i ne može se ugovoriti na kraći rok ni tražiti povrat.

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

Više s weba

Pročitajte još

Image
TISUĆAMA GODINA STARO PRIJATELJSTVO

Analiza DNK pokazala je da je pas nije samo čovjekov najbolji prijatelj, već i najstariji

Više s weba