ispovijest Joea Ligona

Kao 15-godišnjak osuđen je na doživotnu robiju. Pušten je nakon 68 godina i otkriva planove za ostatak života: 'Kao da sam se ponovno rodio'

Image
Foto: AP Images

Ligon, za kojeg se vjeruje da je najstariji zatvorenik u SAD-u koji je kao maloljetnik dobio doživotnu kaznu, pušten je iz zatvora nakon 68 godina

15.5.2021. u 10:00/ RTL Vijesti

Joe Ligon, 83-godišnjak iz SAD-a koji je pušten na slobodu nakon što je gotovo 70 godina života proveo iza rešetaka, ispričao je svoju životnu priču u intervjuu za BBC, o vremenu provedenom u zatvoru i o tome kako planira provesti ostatak života.

''Nikada nisam bio sam, ali sam samotnjak. Preferiram biti sam što je više moguće. U zatvoru sa mnom nije bilo nikoga u ćeliji od trenutka kad sam uhićen sve dok nisam pušten na slobodu. U zatvoru sam bio jedan od onih koji, kada zatvorim vrata ćelije, niti čujem niti vidim išta. Kada su nam dozvolili da gledamo televiziju ili slušamo radio - to mi je bila zamjena za društvo'', rekao je Ligon za BBC.

Ligon, za kojeg se vjeruje da je najstariji zatvorenik u SAD-u koji je kao maloljetnik dobio doživotnu kaznu, u veljači je pušten iz zatvora nakon 68 godina. Na doživotnu kaznu osuđen je 1953. godine u dobi od 15 godina nakon što je priznao krivnju za pljačku i napad nožem s četvoricom drugih u Philadelphiji.

Image
u zatvoru od 15. godine

Nakon gotovo 70 godina iza rešetaka pušten na slobodu: 'Dijete koje je počinilo zločine više ne postoji'

Image
u zatvoru od 15. godine

Nakon gotovo 70 godina iza rešetaka pušten na slobodu: 'Dijete koje je počinilo zločine više ne postoji'

U zatvoru je, kaže Ligon, gledao svoja posla, šutio je i klonio se nevolja i sve su to lekcije koje je naučio u više od šest desetljeća iza rešetaka. Ligon je odrastao u Birminghamu, Alabami, a s 13 godina preselio se u Philadelphiju s majkom medicinskom sestrom, ocem mehaničarom te mlađim bratom i sestrom. U školi je imao poteškoća, nije mogao ni čitati ni pisati. Nije se bavio sportom, a prijatelji mu nisu bili stalni. ''Nisam se previše družio. Imao sam najviše jednog, dva prijatelja. Nije me zanimalo veliko društvo'', kazao je Ligon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ''uvalio u nevolju'' tog kobnog petka uvečer 1953. godine Ligon je rekao da nije dobro ni poznavao ekipu s kojom je bio. ''Počeli smo ispitivati ljude imaju li novca da možemo kupiti vina. I tako... stvari su krenule nizbrdo'', prisjetio se Ligon.

Plan za budućnost

Ta noć završila je ubilačkim pohodom. Grupa je nožem napala nekoliko osoba. Dvije su ubijene, šestero ih je bilo ozlijeđeno. Ligona su uhitili među prvima. U policijskoj postaji, kaže, nije mogao reći policajcima ni imena onih s kojima je bio. ''Čak i dvoje koje sam poznavao, nisam im zapravo ni znao imena'', rekao je.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Ligon kaže da su ga odveli u policijsku postaju daleko od njegovog doma te su ga tamo zadržali pet dana bez mogućnosti da potraži zakonsku pomoć. Tog tjedna, optužen je za ubojstvo - nešto što je Ligon uvijek negirao. No, u intervjuu za američki CBS priznao je da je nožem ubo osobu koja je preživjela napad zbog čega je izrazio žaljenje.

Sljedećih 68 godina proveo je u čak šest zatvora i svako preseljenje za njega je predstavljalo novu prilagodbu na novu rutinu. Nekad je radio u kuhinji i praonici rublja, ali najviše vremena proveo je kao čistač. ''Nisam eksperimentirao s drogama, nisam pio, nisam pušio. Nisam pokušao ni pobjeći, nisam nikome stvarao probleme. Ostao sam maksimalno ponizan. Zatvor me naučio da se držim svog posla, da uvijek učinim ispravnu stvar i klonim se nevolja'', ispričao je Ligon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, nekoliko mjeseci nakon što je postao slobodan čovjek, zatvorskih dana prisjeća se s čuđenjem. ''Kao da sam se ponovno rodio. Sve mi je bilo novo, posebno automobili i visoke zgrade''. 

A što mu je plan za dalje? ''Držat ću se onoga što radim čitav život. Čistit ću, kao domar'', rekao je Ligon za BBC.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Smijeh je lijek

DUHOVITOST U KARANTENI Evo kako će izgledati ljeto 2020.

Više s weba