Upečatljiva arhitektura

Katar nije samo poznat po Svjetskom prvenstvu. On je i prijestolnica bogate kulture. Pogledajte njegove nevjerojatne muzeje

Image
Foto: Shutterstock

Osim mnogih nogometnih stadiona koje je sagradio, Katar gradi i upečatljive muzeje kako bi bio prepoznat kao prijestolnica umjetnosti Arapskog poluotoka.

4.2.2023. u 12:59/ Danas.hr

Od prije 700 milijuna godina do Svjetskog nogometnog prvenstva: Unutar najboljih muzeja Katara

Osim mnogih nogometnih stadiona koje je sagradio, Katar gradi i upečatljive muzeje kako bi bio prepoznat kao prijestolnica umjetnosti Arapskog poluotoka.

Većina glavnih muzeja u zaljevskoj zemlji otvorena je ili renovirana tijekom prošlog desetljeća, a evo nekih od najupečatljivijih.

Muzej islamske umjetnosti

Muzej u obliku bijele kocke, jedan je od najprepoznatljivijih zgrada u Dohi. Unutra je ono što se smatra najvećom svjetskom zbirkom islamske umjetnosti koja obuhvaća povijest unazad 1400 godina s tri kontinenta.

Novost su galerije posvećene islamu u Kini i jugoistočnoj Aziji. Mobilni resursi prilagođeni djeci čine muzej dostupnijom obiteljima, potaknuti besplatnim ulazom za djecu do 16 godina.

Također ima knjižnicu s više od 21.000 knjiga o islamskoj umjetnosti.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Nacionalni muzej Katra

Divovski  diskovi koji oponašaju zamršene kristalne nakupine za koje se zna da "cvjetaju" u katarskoj pustinji, Nacionalni muzej Katara jedna je od najlegendarnijih građevina u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međusobno povezane galerije u muzeju pričaju priču o Kataru od njegove geološke formacije prije otprilike 700 milijuna godina do naftom bogate nacije koja danas ima 2,6 milijuna stanovnika.

Filmovi pomažu da se ožive mnogi od njegovih stručno odabranih izložaka, uz audio vodiče koji su dizajnirani za korištenje u muzeju i kod kuće.

Otkriće nafte 1939. koje je pokrenulo industrijski razvoj Katara gura izložbe u moderno doba, s vjerojatno najkontroverznijom omotnicom u povijesti sporta koja otkriva Katar kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. među izloženim artefaktima.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Msheireb muzeji

Povijesna jezgra Dohe kontroverzno je srušena kako bi se izgradila ultramoderna gradska četvrt Msheireb Downtown početkom 2010-ih. Četiri susjedne baštinske kuće pošteđene su rušenja i sada se u njima nalaze muzeji Msheireb, jedna od najzanimljivijih besplatnih atrakcija u Dohi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ZBOG SALMONELE

Poznati lanac s polica povlači proizvod i poziva kupce da ga vrate: 'Može uzrokovati proljev, bolove u trbuhu...'

Najveći od četiri muzeja, Bin Jelmood House prikazuje ropstvo i iskorištavanje ljudskog rada.

Pokraj je Company House, oda katarskoj naftnoj industriji, dok je s druge strane Radwani House, namješten tako da predstavlja prozor u tradicionalni katarski obiteljski život iz 1920-ih.

Zadnja kuća Mohammeda Bin Jassima prati arhitektonsko nasljeđe Dohe, posebno preuređenje Msheireba.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Mathaf muzej

Arapski muzej moderne umjetnosti  dom je najveće svjetske zbirke moderne i suvremene arapske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovih 12 galerija zauzimaju dva kata, a prikazuju privremene izložbe, dok ostale prikazuju rotirajući izbor djela iz stalne zbirke muzeja od 9000 ljudi.

Glavne teme koje se istražuju na izložbama uključuju estetiku i politiku promjene i napretka, od razvoja bliskoistočne naftne industrije do uloge žena u arapskom društvu.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Muzej šeika Faisala Bin Qassima Al Thanija

Najčudniji muzej u Kataru muzej je šeika Faisala Bin Qassima Al Thanija koja izgleda kao Aladinova špilja povijesnih artefakata prikupljenih s četiri kontinenta. Ponekad su zbunjujuće prikazani uz umjetnička djela amaterskog izgleda i nasumične zanimljivosti, ali nedostatak interpretativnih informacija ovdje ostavlja mnogo mašti na volju.

Ipak, postoji mnogo dragulja koje treba otkriti, uključujući impresivnu zbirku Kur'ana i tradicionalni damaščanski dom s izvrsnim popločavanjem i rešetkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

3-2-1 Katarski olimpijski i sportski muzej

 Otvorena uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2022., spiralna pristupna zgrada okružena je s pet prstenova koji noću svijetle crveno, zeleno, bijelo, žuto i plavo.

Vezane uz Khalifa International Stadium, sedam galerija muzeja započinju s poviješću sporta koja datira iz osmog stoljeća prije Krista, nadopunjenom nizom intrigantnih artefakata.

Prikazi uključuju par boksačkih rukavica koje je nosio Muhammad Ali, tu je i Dvorana sportaša koja prikazuje nasljeđe 90 sportaša koji su ostavili neizbrisiv trag u modernom sportu od poznatih imena kao što su Usain Bolt i Pelé do manje poznatih legendi poput francuskog jedrenja na dasci Antoinea Albeaua i švicarskog paraolimpijskog biciklista Heinza Freija.

Preporuča se nošenje sportske odjeće se kako bi se što bolje iskoristio posljednji dio, aktivacijska zonu, gdje se posjetitelji pozivaju da stave narukvicu 3-2-1 i prođu kroz 18 interaktivnih postaja dizajniranih za mjerenje njihove "fizičke pismenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povjerenje na prvom mjestu

Gefufna, cincilator i 'malo' potrošeni diskovi: automehaničar je kao frizer... kad nađete dobrog, ne puštate ga

Više s weba