Dobro i za vas i za auto

Klima u autu zimi? Jako dobri razlozi zašto ju morate uključiti, ali pripazite na jednu stvar

Image
Foto: Thinkstock

Pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stupnjeva

6.12.2020. u 10:31/ RTL.HR

Klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju u jesen i zimi. Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u prometu. Također, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.

Uključivanje klime tijekom jesenskih i zimskih mjeseci važno je i za zdravlje samog uređaja. Naime, cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje brtvi i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj!

No, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stupnjeva, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sustavu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je vanjska temperatura do pet stupnjeva koristite klima uređaj u automobilu – nekoliko minuta bit će dovoljno, piše Revija HAK.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Igre naše mladosti

Svi smo ih igrali: Zaboravljene dječje igre koje su nam ispunile djetinjstvo

Više s weba