RAZBIJAMO MITOVE

Ledeno doba ili globalno zatopljenje? Odgovore su ponudili klimatski histeričari i skeptičari

17.9.2020. u 22:36/ RTL Direkt

'To su prirodni ciklusi, hladnije, međuledeno doba, to je zapravo pravi utjecaj na klimu...'

Koliko god se znanstvenici trudili - uvijek ima onih koji odabiru vjerovati da je zemlja ravna ploča, da je uzročnik koronavirusa 5G mreža ili da su klimatske promjene izmišljene.

Image
Dunja Mazzocco Drvar za RTL.hr

Ovaj smo problem riješili u rekordnom roku, zašto se ne možemo dogovoriti i oko spašavanja planeta?

Image
Dunja Mazzocco Drvar za RTL.hr

Ovaj smo problem riješili u rekordnom roku, zašto se ne možemo dogovoriti i oko spašavanja planeta?

U ovu zadnju skupinu spada i američki predsjednik. Donald Trump ponovno je nekidan rekao da znanstvenici zapravo ništa ne znaju o globalnom zatopljenju i da ono nema nikakve veze s požarima u Kaliforniji. Naša Lada Marinović o svemu je razgovarala s jednim znanstvenikom koji sam sebe zove klimatskim histeričarom - i s jednim akademikom koji je prema klimatskim promjenama skeptičan.

Kalifornija. Od početka kolovoza, izgorjelo je gotovo četiri milijuna hektara šume. I dok mu znanstvenici javno objašnjavaju kako je zbog globalnog zagrijavanja manje vlage u zraku nego prije i zato su požari sve gori iz godine u godinu, američki predsjednik smireno izjavljuje požari će stati.

"Uskoro će se početi tlo hladiti. Samo promatrajte. Mislim da znanost zapravo ne zna sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tom izjavom podigao cijeli svijet na noge. Prvo ga je napao njegov protukandidat Joe Biden na predstojećim izborima i upozorio da predsjednik koji ne vjeruje u klimatske promjene je opasan predsjednik.

"Ako klimatskom piromanu damo još četiri godine mandata  Bijeloj kući, zašto bi se itko trebao čuditi što imamo Ameriku u plamenu?"

Upravo se čita

Image
SRETNE BOJE

Poznato je u kojim će dresovima Hrvatska igrati protiv Japana

I nije samo u plamenu, tu su uragani i poplave koje su iz godine u godinu sve žešće i sve češće. Baš zato, na inicijativu Arnolda Schwarzeneggera, u Beču se već tri godine zaredom organizira svjetski forum o klimatskim promjenama.

"Razmislite malo, od koronavirusa umrlo je gotovo milijun ljudi. Ali zagađenje i klimatske promjene svake godine ubiju sedam milijuna ljudi. To je prava pandemija", rekao je nekadašnji guverner Kalifornije Schwarzeneger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija za koju je ljudsko djelovanje imalo itekave posljedice. Staklenički plinovi zadržavaju se u atmosferi, bilježimo desetljeća pretjeranog zagrijavanja tla.

"Razlog zašto danas imamo klimatske promjene je zbog milijardi tona CO2 koje emitiramo u atmosferu, naša generacija, prethodne, u principu od kada smo počeli koristiti naftu, plin i ugljen", izjavio je Ivan Guettler, klimatolog DHMZ-a.

Da su staklenički plinovi problem naglašava i akademik Vladimir Paar, ali poručuje to nije ništa novo- to sve znamo od 19. stoljeća.

"Veliki švedski fizičar je otkrio taj efekt 1880. i zaista CO2 utječe na porast temeprature, ali CO2 je isto plin života i bez njega ga ne bi bilo. Ljudska djelovana su uzrok zagrijavanja, apsolutno. Pokusom se dokaže, povećaj CO2 i poveća se temperatura. Ali pazite, pitanje je koliki je to efekt", kaže akademik Paar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paar smatra ne pretjerano velik, jer kroz povijest je znanost dokazala da se izmjenjuju ledena i međuledena razdoblja, a u tim među razdobljima imamo i velika zagrijavanja

"To su prirodni ciklusi, hladnije, međuledeno doba,  to je zapravo pravi utjecaj na klimu, a utjecaj od CO2 ako se poveća to će imati dodatni efekt."

I baš zato, ono što možemo napraviti da pomognemo planeti je naša dužnost. Naglašavao je to i klimatolog Guettler pa su ga prozvali klimatskim histeričarom.

"Moramo štiti prirodu ne zbog zraka, već i bioraznolikosti, da imamo pčele, ptice. Recimo da sam klimatski zabrinut čovjek, nisam klimatski histeričar, to je sarkastičan komentar na društvenoj mreži Twitter", navodi Guettler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadite više biljaka, neomjte voziti automobile", dodao je Paar.

Koliko god neki sporili da ljudi možda i nisu glavni uzrok ubrzanih klimatskih promjena, nitko ne može osporiti da su ljudi, globalnom zabranom korištenja freona 80tih godina prošlog stoljeća, spasili ozonski omotač. I klimatske promjene mogu se usporiti na jednak način, globalnim pristupom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Potužio se

Šprajc piknuo Ćiru: 'Predsjednica me bojkotira, ali vratit ću ja njoj'

Više s weba