SVE JAČI I JAČI

Mrzimo ga i volimo: Prije 16 godina samozatajni tinejdžer pokrenuo je najveću društvenu mrežu na svijetu

thumbnail
4.2.2020. u 22:13/ Maja Oštro Flis

Bez obzira na loše strane i dalje se svake minute na Facebooku napiše pola milijuna komentara

Najslavniji tinejdžer virtualnog svijeta danas slavi rođendan. Najpoznatija društvena mreža na svijetu, Facebook osnovana je na današnji dan, prije 16 godina. 

Svaki dan na Facebooku "šera", "lajka", objavljuje, komentira nevjerojatnih dvije i pol milijarde ljudi. Što se sve mijenjalo - i dobro i loše tijekom njegova adolescentskog života, donosi RTL Danas.

Svake sekunde dobije novih osmero korisnika, odnosno 7246 osoba svakih 15 minuta. Trećina svjetske populacija ga svakodnevno koristi, više puta na dan. Najpopularnija društvena mreža na svijetu danas slavi.

MarkZuckerberg 2004. je bio student na Harvardu, a 2020. poslovni je čovjek čije virtualno carstvo teži 77,8 milijardi dolara. Facebook je nastao prije 16 godina i za jednog traženog tinejdžera puno i postigao. Osmišljen kako bi se povezivali prijatelji, članovi obitelji, studenti - u međuvremenu je svima promijenio način života i postao puno više od društvene mreže. Dobio je čak i 'izreku' - ako nešto nije na Facebooku - kao da se nije ni dogodilo.

"Nije samo uspjeh što je on doživio 16 godina, uspjeh je jer je on financijski stabilan i druge društvene mreže su osnovane u slično vrijeme ali nisu tako uspješne", navodi komunikacijski stručnjak Željko Riha.

I Facebook je uspio u utrci s vremenom, tako je od početnog "lajkanja", "šeranja", komentiranja i dopisivanja, postao najpopularnija platforma za, primjerice, objavljivanje predsjedničkih kandidatura, koje su prve zaživjele na toj mreži, organiziranje najvećih svjetskih prosvjeda, poput onoga za klimu, a nakon serije terorističkih napada, korisnici Facebooka dobili su mogućnost javiti bližnjima da su na sigurnom. Prvi su objavljivali snimke požara, poplava, potresa, a prve reakcije i emocije sastavni su dio najpoznatije plave mreže na svijetu.

Ipak, s vremenom ga je više počela koristiti starija populacija. I žene, one više skrolaju i prate, nego muškarci. Konkretno, 76 posto korisnika na Facebooku zapravo su korisnice.

Najpopularniji Hrvat na Facebooku, s nevjerojatnih 7,9 milijuna "lajkova" je Luka Modrić, a očito su nogometne zvijezde tražene na društvenim mrežama, jer "najlajkanija" osoba na svijetu, sa 122 milijuna pratitelja, je Cristiano Ronaldo.

I dalje najviše vremena provodimo na Facebooku. Koristi ga 1,9 milijuna Hrvata, od čega 49 posto žena, a 51 posto muškaraca. Najviše se Facebook koristi u Zagrebačkoj županiji, gdje je 680.000 korisnika, 180.000 ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po 130.000 u Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj. No, kao i u životima većine tinejdžera i Facebook ima problema.

"Najveći problem na Facebooku je ta kredibilnost informacije koju dobivate, Facebook nije baš spretno reagirao prema lažnim vijestima, ali i lažnim fanovima. Problem je što za šaku dolara možete kupiti neke umjetne ljude i govoriti da imate hrpu obožavatelja.

Ali, bez obzira na lošestrane i dalje se svake minute na Facebooku napiše pola milijuna komentara, objavi 300.000 statusa, a 135.000 korisnika svakodnevno se pohvali novom fotografijom.

Upravo se čita

Image
DOZNAJEMO!

U Zagrebu pronađen Gabriel Matijević!

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
'IZVRSNO OČUVANE'

Kakvo otkriće! Znanstvenici pronašli ostatke DNK u fosilu kornjače - starom 6 milijuna godina...

Više s weba