novinarka, aktivistica i pisac

Na današnji dan prije 64 godine umrla je prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka

Image
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Na pisanje ju je ohrabrio nadbiskup Strossmayer, jedna od rijetkih javnih osoba koje su joj pružale podršku. Brila se za prava žena na obrazovanje i sindikalno udruženje

29.11.2021. u 11:22/ RTL Vijesti

Prva hrvatska novinarka i popularna spisateljica Marija Jurić Zagorka preminula je na današnji dan 1957. godine, odnosno prije točno 64 godine.

Rođena je 1873. godine u Negovcu kod Vrbovca na imanju grofa Erdödyja koji je budućoj spisateljici bio krsni kum. Odrasla je u Zagorju pa je tako svojem imenu pridodala nadimak Zagorka koji je ujedno i postalo ime po kojem je ostala zapamćena.

Naizgled običan život djevojke iz srednjeg sloja, koji je uključivao i dogovoren brak za mađarskog supruga, u potpunosti je promijenila isključivo svojom željom i talentom.

Image
Vjerovali ili ne

'Prešišao' je Tuđmana, Radića i Jelačića: Po ovoj je povijesnoj ličnosti nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Image
Vjerovali ili ne

'Prešišao' je Tuđmana, Radića i Jelačića: Po ovoj je povijesnoj ličnosti nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Rugao joj se čak i Miroslav Krleža.

U vrijeme kad žene još nisu imale pravo glasa, ona je bila itekako glasna. Borila se za ženska prava na obrazovanje, borila se za sindikalno udruživanje i bila prva novinarka u Hrvatskoj. Uspjela je doći i do uredničke pozicije u Obzoru,  a pokrenula je i "Ženski list",

Na pisanje ju je ohrabrio nadbiskup Strossmayer, jedna od rijetkih javnih osoba koje su joj pružale podršku. U ono vrijeme  žena koja se bavi novinarstvom, pisanjem i aktivizmom bila je crna ovca i mnogima trn u oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino pisanje nije se smatralo ozbiljnom literaturom, rugao joj se i Ksaver Šandor Gjalski pa čak i Miroslav Krleža. No, zadobila je naklonost publike tako da su njeni romani u Hrvatskoj među najčitanijima.

Najpopularnija je "Grička vještica", ciklus od sedam povijesnih romana s radnjom u burnom 18. stoljeću, a uz njih tu su i krimić "Kneginja iz Petrinjske ulice" te "Kći Lotrščaka", "Gordana", "Vitez slavonske ravni", znanstvenofantastični "Crveni ocean" pa sve do posljednjeg djela iz 1953. "Jadranke".

Upravo se čita

Image
VIDEO ZA POVIJEST

Prekrasne scene dolaze iz Dalmacije: Pogledajte kako su splitski gimnazijalci najavili utakmicu

U sjećanje na veliku hrvatsku spisateljicu pogledajte na svoje police, sigurno je negdje na njima, neka Zagorkina knjiga jer ju uvijek vrijedi iznova čitati, a njezino mjesto u našoj kulturi mjesto još dugo nitko neće uspjeti zauzeti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZARUČILA SE ZA TRENERA

Dvostruka osvajačica Wimbledona objavila lijepe vijesti: 'Rekla sam da na mom fetiš mjestu'

Više s weba