školski alpha

Na kakvim će se avionima hrvatski piloti obučavati za Rafale? Francuska baza ima nekoliko modela

Image
Foto: Profimedia

Školski model ima i stakleni kokpit koji ima velike LCD zaslone umjesto analognih brojčanika i mjerača, kakvi su ugrađeni u naše MiG-ove 21

4.2.2023. u 18:33/ Danas.hr

Francuska baza u koju su na obuku za Rafale poslani hrvatski piloti dom je dvaju eskadrila Dassaultovih Rafaela, inače najnaprednijih francuskih borbenih aviona, a tamo je i sjedište Središta za ispitivanje zrakoplovne opreme i pokuse francuskog ratnog zrakoplovstva (CEMA) te Središta za izvješćivanje radara protuzračne obrane, piše tportal. Tamo je stacionirana i lovačko-eksperimentalna eskadrila koja koristi avione tipa Rafale B, dvosjedne inačice koje su na početku trebale biti samo trenažni zrakoplovi, ali su pretvoreni u jurišnu varijantu.

Image
ispratio ih banožić

Nakon osoblja za održavanje Rafalea, Hrvatska u Francusku poslala i prve pilote

Image
ispratio ih banožić

Nakon osoblja za održavanje Rafalea, Hrvatska u Francusku poslala i prve pilote

Naši budući piloti Rafaela učit će na naprednim dvomotornim mlaznim školskim avionima Alpha Jet.

Alpha Jet je opremljen HUD zaslonom koji pruža podatke na prozirnoj ploči postavljenoj u razini pilotovih očiju, preciznim računalnim sustavom za navigaciju. Inačica ATS na kojoj će naši piloti vježbati, pripada trećoj generaciji Alpha Jeta te je opremljena multifunkcionalnim sustavom upravljanja i tzv. staklenim kokpitom koji ima velike LCD zaslone umjesto analognih brojčanika i mjerača, kakvi su ugrađeni u naše MiG-ove 21.

Osim Francuske, Alpha Jet koriste i ratna zrakoplovstva Egipta, Kameruna, Kanade, Katra, Maroka, Nigerije, Tajlanda i Toga, a ranije je bio u sastavu ratnih zrakoplovstava Australije, Belgije, Njemačke, Obale Bjelokosti, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, francuska baza ima i bombardere za konvencionalne napade Mirage 2000D i višenamjenske lovce Rafale C.

Više s weba

Pročitajte još

Image
spreman do 2029. godine?

Rolls-Royce dobio 2,9 milijuna funti za izgradnju nuklearnog reaktora na Mjesecu

Više s weba