nova istraživanja

Opasnost stiže iz svinja: Znanstvenici otkrivaju viruse koji bi mogli postati uzročnici novih pandemija

Image
Foto: Shutterstock

Koronavirus uznemirujućeg naziva svinjski akutni sindrom proljeva

9.11.2020. u 18:00/ Vijesti

Ranije ove godine, znanstvenici su identificirali novi soj svinjske gripe za koju su rekli da ima "sve potrebne oznake kandidata za pandemijski virus".

Osim što su otkrili da je virus, imenovan G4, iznimno zarazan, otkrili su da 10,4 posto radnika koji su rukovali svinjama ima antitijela za tu bolest, što je dokaz da je prijenos na ljude moguć. Ipak, trenutno ne postoje dokazi da je virus prenosiv s čovjeka na čovjeka, piše IFLScience.

U radu objavljenom u znanstvenom časopisu PNAS, znanstvenici su istaknuli da su svinje važan prijenosnik, jer se u njima miješaju virusi gripa koji potencijalno mogu zaraziti ljude te da se treba pratiti pojave novih virusa u svinja, kao oblik ranog upozorenja za sojeve koji bi mogli postati nova pandemija.

Image
Nužno da ostanemo zdravi

Vrijedan projekt: Wikipedia i WHO udružuju snage u borbi protiv lažnih informacija o koroni

Image
Nužno da ostanemo zdravi

Vrijedan projekt: Wikipedia i WHO udružuju snage u borbi protiv lažnih informacija o koroni

Zaboravite SARS, tu je SADS

Drugi potencijalni životinjski patogen pronađen u svinjama razmatra se u istraživanju provedenom na Sveučilištu Sjeverne Karoline. Soj koronavirusa uznemirujućeg imena SADS-CoV prvo se pojavio kod šišmiša prije nego se zaraza proširila na stada svinja diljem Kine 2016. godine. Zašto uznemirujućeg? SADS u kratici stoji za swine acute diarrhea syndrome. U prijevodu, kod svinja uzrokuje sindrom akutnog proljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim znanstvenika je ubrizgao sintetičku verziju virusa SADS-CoV u različite tipove stanica u laboratoriju kako bi ustanovili mogu li se replicirati u ljudskim stanicama, uključujući jetru, pluća i probavni trakt.

"Zabrinjavajuće je što se virus replicirao u nekoliko različitih tipova plućnih stanica, kao i stanica probavnog trakta. Efikasan rast u stanicama implicira da je SADS-CoV potencijalno visokorizični novi koronavirus koji bi mogao negativno utjecati na globalnu ekonomiju i ljudsko zdravlje", napisali su autori članka.

Upravo se čita

Image
advent

Vatrogasci izdali upozorenja zbog upotrebe božićnih dekoracija! Ovo svakako nemojte raditi

Remdesevir i tu efikasan

Virus se brže replicirao u probavnom traktu, za razliku od virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19 i uglavnom napada pluća. Iako je potrebno i dalje motriti situaciju, virus nije zarazan za ljude izvan laboratorijskog okruženja.

Tim je također testirao antiviralnu vrstu lijeka remdesivir i prelimirani rezultati pokazali su da "efikasno blokira replikaciju SADS-CoV in vitro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporučamo da se i svinje i radnici kontinuirano motre za indikacije zaraze kako bi se spriječila epidemija i masovni ekonomski gubici", izjavila je Caitlin Edwards, studentica javnog zdravstva i znanstveni novak sa Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Tim trenutno traži potencijalna cjepiva kojim bi se zaštitile svinje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ostali bez riječi

Gej ljubavnici zgroženi i šokirani nakon otkrića da su zapravo - braća!

Više s weba