Uz Zagreb

Osijek će kažnjavati držanje pasa na lancu do tisuću kuna: 'Ponekad im vratovi srastu s metalom pa moraju na ...

9.2.2017. u 19:21/ Ivana Draganić

Psi neće smjeti biti trajno vezani, ni trajno držani u boksevima, ali će se zato smjeti voziti u označenim vozilima javnog prijevoza

Osijek je, nakon Zagreba, drugi hrvatski grad koji će zabraniti držanje pasa na lancu. 

Buco ima 13 godina i živi u azilu. Trebalo je vremena da se nauči na normalni pseći život, nakon što je 11 godina bio zavezan na lancu.

"Nenaučeni su na ljudski dodir, nenaučeni su na normalni suživot s ljudima i vrlo često primamo pse koji su istraumatizirani", objašnjava nam Lucija Baraban, djelatnica Skloništa za napuštene pseOsijek.

Oporavak je dugotrajan. Buco je imao i sreće, jer psećih sudbina ima i težih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ih se stavi na lanac kao štence i kada ih se s tog lanca više nikad ni ne pusti. Odnosno kako psi rastu, taj lanac im urasta u vrat. Mi smo imali nekoliko takvih slučajeva  kada smo kirurški morali ukloniti lance iz psećih vratova".

To će ubuduće spriječiti odluka Grada Osijeka o zabrani držanja pasa na lancu. Kazne su od 600 do tisuću kuna. Kažnjavanje počinje tek od iduće godine, dotad će se nesavjesne vlasnike tekupozoriti. Građani se pitaju kako će se znati tko psa drži zavezanog.

"Ima stambenih objekata gdje ne možete priči, gdje imaju vrata kjoja se zaključavaju, dvorišnih stanova. I ne znam kako će se to provoditi", kazala nam je Mirta Ivanković iz Osijeka.

Upravo se čita

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

Najbolje bi bilo da svi psi žive poput Johnnyja i Bessi koji slobodno jurcaju dvorištem – u šali bi rekli "kao pušteni s lanca".

"Psi se lijepo malo išetaju i kada dođu kući, osobe koje imaju dvorište trebaju ih pustiti, a ne da stoje na lancu na ovoj hladnoći i da se ne mogu kretati", smatra Grgur Marko Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vole trčati, igrati se. Ova vlasnica tibetanaca pozdravlja odluku gradskih vlasti. 

"Slažem se s odlukom grada da strogo kažnjavaju građane, odnosno vlasnike pasakoji budu držali svoje pse u svom domu na lancu", kaže Natalija Burić.

Psi neće smjeti biti trajno vezani, ni trajno držani u boksevima, ali će se zato smjeti voziti u označenim vozilima javnog prijevoza.

Mi moramo grad naviknuti da idemo na nekakve pomake i da ono što je već civilizacija usvojila na zapadu da i mi to prihvaćamo kao nešto normalno. Osjećamo otpor, ali treba strpljenja", izjavio je Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nehumani vlasnici pasa uskoro bi trebali strahovati i od anonimnih prijava.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zanimljivi zaključci

Rezultati istraživanja britanskih znanstvenika: vegetarijanci dvostruko skloniji depresiji od mesojeda

Više s weba