'schweini-robo'

Osnovnoškolci izumili robota koji čisti pseći izmet: stručnjaci mu predviđaju velik uspjeh!

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

"Schweini-Robo" još ne patrolira ulicama, ali su gradske vlasti već poručile da su otvorene za suradnju, a stručnjaci kažu da projekt ima velik tržišni potencijal

15.3.2016. u 9:54/ Hina

Pseći izmet koji nemarni vlasnici ostavljaju iza svojih ljubimaca veliki je problem u Njemačkoj unatoč predviđenim visokim kaznama, pa je na prilično zanimanje naišla ideja o robotizaciji njegova prikupljanja, čime bi se lokalne komunalne službe riješile neugodnog posla, ali i ublažile troškove. 

Za svoj projekt mini-robota koji identificira pseći izmet, pokupi ih kibernetičkom lopatom i odnese na za to predviđeno mjesto, grupa učenika trećeg razreda osnovne škole gradića u Bavarskoj dobila je prvu nagradu jednog magazina za djecu, na natječaju u okviru ekološke promidžbene akcije "Spasimo svijet".

Robot je dobio naziv "Schweini-Robo", prema gradu Schweinfurtu gdje žive ovi mladi inovatori koji su u projektu imali i potporu svoje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini nam se da je nepravedno da naši stariji sugrađani moraju plaćati 50 eura kazne pošto se neki ne mogu sagnuti da počiste iza svojih ljubimaca", kazao je Benjamin, jedan iz ekipe koja je radila na projektu.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

"Schweini-Robo" još ne patrolira ulicama, ali su gradske vlasti već poručile da su otvorene za suradnju, a stručnjaci kažu da projekt ima velik tržišni potencijal.

Problem koji još treba riješiti je precizna detekcija izmeta. "Schweini" je opremljen senzorom koji identificira boje, a ne mirise, a senzor je programiran tako da traži "smeđe" predmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se zna dogoditi da se robot umjesto kod prave mete zaustavi kod smeđih cipela prolaznika, kazala je razrednica bavarskih osnovaca izumitelja Daniela Behr.

Više s weba

Pročitajte još

Image
preuzeti nadogradnju

Budite oprezni! Chrome ima opasan bug koji koriste hakeri

Više s weba