Što nam stiže iz svemira

Otkrivene tajne meteorita koji je prije dvije godine pao na Zemlju

Image
Foto: photos.com

Više od 2600 različitih organskih sojeva koji prekrivaju meteorit formirali su se na asterioidu od kojeg se odvojio

1.11.2020. u 10:30/ Vijesti.hr

Meteorit star 12 milijuna godina, koji je pao je na Zemlju u siječnju 2018. prekriven je s više od 2600 organskih spojeva, pokazali su rezultati novog istraživanja, piše CNN.

Vatreni meteorit uočen je u večeri 16. siječnja 2018. godine kako putuje po nebu. Znanstvenici su brzo krenuli prikupljati komadiće koji su pali na Zemlju radi analize.

"Radari za vrijeme služe za detektiranje kiše i tuče. Dijelovi meteorita su veličinom odgovarali tom profilu pa je radar zabilježio poziciju meteorita te smo ga mogli brzo pronaći", rekao je Philipp Heck, profesor sa Sveučilišta Chicago i glavni autor istraživanja.

Image
Kako je tamo dospjela?

Bez vode, kisika i u nemogućim uvjetima: Na površini Mjeseca stvorila se - hrđa!

Image
Kako je tamo dospjela?

Bez vode, kisika i u nemogućim uvjetima: Na površini Mjeseca stvorila se - hrđa!

Elementi na Zemlji, uključujući vodu, mogu promijeniti kemijski sastav meteorita prije nego je prikupljen, ali tzv. meteorit Hamburg, pronađen je za manje od dva dana nakon pada na Zemlju i savršen je primjer uglavnom nepromijenjenog uzorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovac na meteorite Robert Ward pronašao je prvi komad na zaleđenoj površini jezera Strawberry, blizu mjesta Hamburg u gradu Michiganu. Ward i privatni kolekcionar Terry Boudreaux donirali su ga muzeju u svrhe proučavanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Meteoritics & Planetary Science u utorak.

Upravo se čita

Image
POZNAT PROGRAM DOČEKA

Tomašević: 'Poskupljenja su nužna, cijene komunalnih usluga nisu rasle više od godinu dana'

"Kada je meteorit stigao u muzej, proveo sam cijeli tjedan analizirajući ga jer je bilo jako uzbudljivo otkriti koje je vrste i čega sve ima u njemu. Sa svakim meteoritom koji padne postoji šansa da se otkrije nešto novo i neočekivano", izjavila je Jennika Greer, koautorica istraživanja.

Suvenir iz svemira

Meteorit su analizirali stručnjaci u 24 različite institucije i vjeruju da se od svog asteroida odvojio prije otprilike 12 milijuna godina, putovao kroz svemir i onda sletio na Zemlju. Otkriveno je da je kamen bio izložen kozmičkim zrakama tokom putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asteroid od kojeg se odvojio formiran je prije 4,5 milijadri godina, samo otprilike 20 milijuna godina nakon formiranja našeg Sunčevog sustava, pojasnio je Heck. 2600 različitih organskih sojeva koji prekrivaju meteorit formirali su se na asterioidu.

Klasificiran je kao H4 hondrit, vrsta meteorita koja nije poznata po bogatstvu organske tvari.

"Činjenica da ovaj obični hronditni meteorit bogat ogranskim tvarima podržava hipotezu da meteoriti igraju važnu ulogu u dostavljanju organskih spojeva na Zemlju", rekao je Heck.

Također su pronađeni ugljikovodici, ali i spojevi koji sadrže sumpor i dušik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je još puno posla prije nego imamo potpuno razumijevanje individualnih kemijskih puteva različitih sturktura i procesa kroz koje je prošla organska materija", poručio je Heck i istaknuo kako je potrebno i dalje tražiti nove meteorite koji mogu ponuditi jedinstvenu perspektivu o našem sustavu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
utvrdili analizom

Marihuana je prisutna u svemiru: NASA otkrila THC na dijelu meteorita

Više s weba