Dobro je znati

Ova bolest se zabunom može protumačiti kao korona, ključan je jedan simptom

Image

Prehlada

Foto: Thinkstockphotos.com

Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah

18.12.2021. u 10:43/ RTL Vijesti

Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa…kako god zvali ovu neugodnu bolest, svima nam je dobro poznata, iz osobnog iskustva, ali i ako ste roditelj (djeca također mogu imati upale sinusa). Iako upala sinusa prolazi sama od sebe, najčešće u roku od 2-3 tjedna (akutni sinuitis može trajati do najviše 12 tjedana), uz pomoć pravog lijeka taj se neugodan period može učiniti podnošljivijim.

Sinuitis se razvija kad dođe do infekcije, oticanja i upale sluznice sinusa. Obično ga uzrokuju virusi, a u manjem broju slučajeva bakterije, dok su gljivice rijetki uzročnik. Ostala stanja kao što su alergije, polipi u nosu i infekcije zuba također mogu pridonijeti pojavi bolova u sinusima i drugim simptomima njihove upale. Iako se upala sinusa može javiti u bilo koje doba godine, najčešća je u sezoni prehlade i gripe, odnosno u jesenskom i zimskom periodu, piše portal Živim.hr.

Glavobolja, slijevanje sekreta i začepljen nos

Najčešći simptomi po kojima možete prepoznati da imate upalu sinusa, a oni koji su tome skloni sigurno ih već dobro poznaju, su bol i pritisak u području oko očiju i nosa, glavobolja, začepljen nos s pratećim bjelkastim ili žuto-zelenim sekretom koji može uzrokovati i upalu grla, kašalj te promuklost, a katkada može biti prisutna i povišena tjelesna temperatura. Karakteristično je i slijevanje sekreta straga, niz zadnju stijenku ždrijela, a nerijetko su prisutni i umor i iscrpljenost, kao i bol u uhu. Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah. Glavobolja je jača ujutro, jer se preko noći sekret nakupljao u sinusima.

Je li Covid ili sinusitis?

Ovo je pitanje koje nam se svima nameće u uvjetima pandemije kad nas svaki šmrcaj ili stezanje u grlu čini sumnjičavima i tjera da se zapitamo jesmo li se zarazili koronavirusom. U ovom slučaju to je pitanje zaista opravdano jer se neki simptomi ovih dviju bolesti preklapaju, a obje se bolesti češće javljaju u uvjetima kad više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, kao što je to slučaj u zimskim mjesecima. Iako i sinuitis i Covid-19 mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bol u grlu i začepljenost nosa, ipak postoje i neke razlike među njima.

Sinuitis uzrokuje više neugode, pritiska i boli u području lica i čela, izrazitu začepljenost nosa, a karakteristični obojeni sekret curi iz nosa ili se slijeva straga niz ždrijelo. U svakom slučaju, bol ili pritisak u sinusima (u području oko očiju ili u cijelom licu) te slijevanje sekreta niz ždrijelo prilično su dobri pokazatelji da bi se moglo raditi o upali sinusa jer to nisu tipični simptomi Covida-19.

S druge strane, Covid-19 uzrokuje više suh i nadražujući kašalj, gubitak osjeta okusa i mirisa te u većini slučajeva više simptoma od strane donjeg dijela dišnog sustava, poput otežanog disanja, pritiska i boli u prsima, kratkoće daha i slično. Također, simptomi koji su više specifični za Covid-19 i rijetko se javljaju kod infekcije sinusa su bolovi u tijelu, probavne tegobe poput mučnine, povraćanja ili proljeva te gubitak okusa i mirisa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nostalgija na najjače

Okoš bokoš prdne kokoš, En ten tini: 15 brojalica i pjesmica koje će uskoro pasti u zaborav

Više s weba