KRATKA SVJETLA

Ovaj tjedan donosi promjene za vozače. Za neke se stvari mijenjaju, a neki moraju dodatno pripaziti

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću

27.3.2023. u 15:26/ Danas.hr/Hina

Proteklog vikenda sat se pomaknuo unaprijed i započelo je ljetno računanje vremena, a samim time stižu i promjene za vozače automobila.

Pomicanjem sata uobičajeno nastupa i prestanak obveze vožnje s uključenim barem kratkim svjetlima, ali Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine, odnosno do ovoga petka.

Ipak, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti danju svjetla moraju biti upaljena.

Image
nemojte zaboraviti

Od danas na snazi važno pravilo za vozače - evo kolike su kazne ako vas ulovi policija

Image
nemojte zaboraviti

Od danas na snazi važno pravilo za vozače - evo kolike su kazne ako vas ulovi policija

Iznimka su motocikli i mopedi koji tijekom čitave godine za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Godinama živimo u zabludi

Prava istina o SMAJLIĆIMA! 25 emotikona koji imaju sasvim drugačije značenje nego što ste mislili!

Više s weba