štednja u njemačkoj

Ove godine na božićnu misu ići će se s prekrivačem i čajem: U crkvama samo 5 stupnjeva?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Deset posto uštede bi se postiglo za svaki stupanj smanjenja temperature, navode stručnjaci. Ovisno o veličini crkve, to bi bilo između 1.000 i 30.000 kilovatsati energije godišnje. Izračun Evangeličke crkve u sjevernoj Njemačkoj pokazuje da bi godišnje tako u njihovih 1900 crkvi mogli uštedjeti ukupno 240 tisuća eura

24.11.2022. u 12:08/ Danas.hr

Dolazi vrijeme Adventa, a nakon njega i božićno vrijeme za vrijeme kojeg će mnogi vjernici provesti dosta više vremena u crkvi nego li tijekom ostatka godine.

No sada bi moglo doći do velike rasprave jer u njemačkim medijima navodi se kako i crkve trebaju štedjeti energiju, odnosno grijanje.

Navode da crkve pozivaju svoje zajednice da stegnu remen i uštede energiju. Prema istraživanju Njemačke tiskovne agencije, već su poslani savjeti i preporuke koji objašnjavaju kako se može smanjiti potrošnja energije, piše Fenix Magazin.

Image
moći će birati

Pravoslavna crkva Ukrajine Božić će slaviti 25. prosinca

Image
moći će birati

Pravoslavna crkva Ukrajine Božić će slaviti 25. prosinca

U zajedničkoj deklaraciji biskupije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji savjetuju zagrijavanje crkvi na najviše 5 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset posto uštede bi se postiglo za svaki stupanj smanjenja temperature, navode stručnjaci. Ovisno o veličini crkve, to bi bilo između 1.000 i 30.000 kilovatsati energije godišnje. Izračun Evangeličke crkve u sjevernoj Njemačkoj pokazuje da bi godišnje tako u njihovih 1900 crkvi mogli uštedjeti ukupno 240 tisuća eura.

Neki su se zabrinuli i za crkveni inventar, ali on ne može biti oštećen ako temperatura bude 5 stupnjeva.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Mnoge zajednice pozivaju vjernike da dođu toplo odjeveni na misna slavlja te sa sobom ponesu prekrivače, a sa sobom mogu donijeti i čaj.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MAMINI SINOVI

'Neka se sinovi žene i odlaze iz gnijezda', kaže Papa. Da se najbolje vjenčati oko 20-te misli i savjetnik za brakove

Više s weba