'ovo za povijest'

VIDEO Pogledajte trenutak u kojem se letjelica NASA-e namjerno zabila u asteroid i 'spasila Zemlju'

Image

NASA asteriodi

Foto: AP

NASA je spremna za 'pravi' udar asteroida

27.9.2022. u 7:48/ RTL Vijesti

NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) u utorak je u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu udarila u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju. Ispisala je tako NASA povijest izvedbom "prvog planetarnog testa za obranu" našeg planeta od udara asteroida.

Letjelica je kroz svemir letjela 10 mjeseci prije nego se noćas zabila u maleni asteroid promjera 160 metara. Dimorphos je inače satelit većeg Didymosa, kojem je promjer 780 metara, a niti jedan od ovih asteroida nije predstavljao prijetnju našem planetu.

Asteriod je u trenutku sudara s DART-om od Zemlje bio udaljen 11 milijuna kilometara. Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi. Udar letjelice trebao bi skratiti planetarnu putanju za 10 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat. U 1.14 sati po hrvatskom vremenu letjelica DART je uspješno udarila u asteroid Dimorphos. NASA-om se prolomio se pljesak.

Letjelica je lansirana još u studenome 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. Cilj je misije zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om - što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje - asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Više s weba

Pročitajte još

Image
Češki reality show

Sve za novac i televizijsku slavu: obitelj živi na farmi u dašćari i 'strahuje od nacista'

Više s weba