poznato kad će biti drugi pokušaj

NASA u posljednji trenutak odgodila lansiranje SpaceX-a zbog lošeg vremena

Image
Foto: AP

Povijesni let rakete kompanije Elona Muska trebao se vidjeti i nad Hrvatskom

27.5.2020. u 22:27/ P.H.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

Odgođeno je lansiranje SpaceX-a zbog lošeg vremena! Novi pokušaj bit će u subotu u 15:22 po lokalnom vremenu.

------------------------------------------------

U četvrtak u 22:33 minute SpaceX je trebao lansirati dvojicu astronauta do Međunarodne svemirske postaje (ISS), što je NASA nazvala novom erom svemirskih letova, odnosno "povijesnim trenutkom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORLEVIĆ ZA RTL.HR

VIDEO Iznad Hrvatske se pojavilo nešto čudno, poznati astronom poručio: 'Ostajemo bez neba'

Image
KORLEVIĆ ZA RTL.HR

VIDEO Iznad Hrvatske se pojavilo nešto čudno, poznati astronom poručio: 'Ostajemo bez neba'

Kompanija SpaceX Elona Muska već je nekoliko puta lansirala svoju raketu Falcon-9 do ISS-a. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja prvi put je planirala lansirati i ljude. Američki astronauti su tako nakon dugo vremena trebali letjeti u svemir s američkog tla američkom raketom, a taj let dio je novog NASA-inog programa komercijalnih letova s posadom, prenosi . Naime, nakon što je prekinut program space shuttleova američki i europski astronauti do ISS-a su letjeli ruskim raketama Sojuz.

Vidljiv i nad Hrvatskom

Povijesni let rakete Falcon-9, odnosno letjelice Crew Dragon, trebao je biti vidljiv i nad Hrvatskom, rekao je za RTL naš najpoznatiji astronom Korade Korlević: "Otprilike samo pet minuta nakon lansiranja s Floride Falcon bi već trebao biti nad Hrvatskom, preletjet će iznad Jastrebarskog te dalje prema Bosni i Hercegovini. Trebao bi biti vidljiv 30-ak sekundi", rekao nam je Korlević.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken trebali su ući u kapsulu Crew Dragon na vrhu rakete Falcon-9 i to bi bilo prvi put nakon devet godina da ljudi napuštaju planet i dolaze do nižih orbita Zemlje američkom letjelicom. Obojica su svemirski veterani, 53-godišnji Hurley je pilotirao shuttleom Atlantis na njegovu posljednjem letu. Ovaj let je također trebao biti važan jer će se komercijalizacijom svemirskih letova omogućiti drugim državama kupnja prijevoza do svemira, ili barem do niže orbite oko Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolično lansiranje

Raketu su trebali lansirati s kompleksa 39 A u sklopu Svemirskog centra "Kennedy", što je simbolično. S te lansirne rampe lansirana je i misija Apollo 11 koja je prevezla ljude na Mjesec, zatim prvi Space Shuttle Columbia. I vrijeme lansiranja je od iznimne važnosti. Ako zakasne ili urane, astronauti neće moći uhvatiti ISS koji prolazi iznad Zemlje brzinom od 27.000 kilometara na sat. Pristajanje je bilo predviđeno 19 sati nakon lansiranja.

Raketa Falcon-9 ima dva dijela: prvi izgara 2,5 minute prije nego što se ugasi i odvoji od ostatka rakete, a onda se pali drugi dio koji gori šest minuta i on dovodi kapsulu u svemir. Kada se kapsula i drugi stupanj odvoje, ona je trebala sama doputovati do ISS-a koristeći svoje potisnike. Drugi stupanj bi trebao izgorjeti pri ulasku u atmosferu, a  prvi dio trebao bi sletjeti na posebni brod negdje usred Atlantika.

(Screenshot/Twitter, Sciencealert) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://www.sciencealert.com/images/2020-05/49921463157_5a0c4d05c0_k.jpg

Iako do ISS-a Dragon dolazi samostalno, astronauti Hurley i Behnken mogli bi preuzeti kontrolu u slučaju nepredviđene situacije. Dragon je u svemiru trebao ostati barem dva dana kako bi se mogli testirati njegovi sustavi. Kada se naredi deorbitiranje, Dragon bi trebao samostalno sletjeti u Atlantik blizu američke obale, gdje bi ga dočekao brod.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZARONITE U 'CRVENI OCEAN'

Zagorkin roman će nakon gotovo sto godina ugledati svjetlo dana

Više s weba