OGLAS

Veterinarski institut

Prema najnovijem istraživanju kod životinja koje žive u prirodi nema covida, ali ga ima u otpadnim vodama u svakom gradu

5.10.2021. u 21:00/ Matija Mlinarić

U istraživanje Veterinarskog instituta bila je uključena i jedna kolonija šišmiša, životinja koje su inače nosioci raznih koronavirusa


Divlje svinje, čagljevi i lisice - često obolijevaju, ali i prenose razne bolesti. No, kako kažu iz Hrvatskog veterinarskog instituta, pandemija koronavirusa ih je zaobišla.

"Ono što je važno je da smo dokazali da tijekom drugog pandemijskog vala nije došlo do prijenosa SARS-CoV-2 što je jako ohrabrujuće i zadovoljavajuće za nas što znači da su naše divlje životinje još uvijek zaštićene od ove infekcije". objašnjava Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Image
rezultati istraživanja

U Hrvatskoj covid-19 nije utvrđen kod divljih životinja, ali jest u otpadnim vodama

Image
rezultati istraživanja

U Hrvatskoj covid-19 nije utvrđen kod divljih životinja, ali jest u otpadnim vodama

Tragovi virusa pronađeni su u otpadnim vodama

Zanimljivo, za razliku od nekih zooloških vrtova u svijetu u onom zagrebačkom nije bilo zaraze među životinjama, unatoč tome što su neki djelatnici oboljeli.


U istraživanje Veterinarskog instituta bila je uključena i jedna kolonija šišmiša, životinja koje su inače nosioci raznih koronavirusa. Jedan od njih razlikuje se za četiri posto od onoga koji hara svijetom.

"To zvuči malo, četiri posto, ali to je u stvari jako puno, to je preko 1000 mutacija. Evolucijski to je nekoliko desetljeća što znači da naš soj koji se razlikuje 12 posto ne može nikako biti srodan sa SARS-CoV-2", rekla je Ivana Lojkić, voditeljica Laboratorija za bjesnoću i opću virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta

Za koronavirusom tragalo se još i kod galebova koji obitavaju na Jakuševcu, kao i kod školjkaša no nije bilo ni jednog pozitivnog slučaja. Opasnosti nema čak ni u površinskim vodama, ali zato su tragovi virusa pronađeni u otpadnim vodama.

"Možemo reći da je virus tijekom drugog vala epidemije cirkulirao u svih sedam gradova koji su bili uključeni u ovo istraživanje. Od Zagreba pa do Splita. Tu su znači još Vinkovci, Koprivnica, Slavonski Brod, Karlovac i Zadar. Znači svih sedam gradova je bilo pozitivna", tvrdi Dragan Brnić, voditelj Laboratorija za serološku dijagnostiku virusnih bolesti.

Obrada otpadnih voda smanjuje opasnost za životinje no kako je u Hrvatskoj svega 37 posto stanovništva spojeno na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno drugog stupnja, opasnost i dalje postoji.  


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
boli glava

Veliko otkriće za sve vinoljupce! Znanstvenici: Što kvalitetnije crno vino to jača glavobolja!


Više s weba