hranjivo, doslovno

Pripazite što kupujete djeci za doručak: Jedna porcija žitarica može biti štetna koliko i čokoladni keksi

Image

Na popis industrijski prerađene hrane koju treba izbjegavati uvrštene su prerađene žitarice koje jedemo za doručak, kao i instant juha i pohanci.

Foto: Shutterstock

Problem je i u ambalaži

11.7.2021. u 17:00/ RTL Vijesti, P.H.

Jedna zdjela dječjih žitarica za doručak može sadržavati toliko šećera koliko i pet keksa, otkrila je studija u Velikoj Britaniji koja je istraživala udio šećera, masti i ugljikohidrata, odnosno po zdravlje djece štetnih tvari u preko 120 žitarica koje se nude na policama trgovina.

Image
covid prijevara u Indiji

Tisuće prevarenih: Umjesto cjepiva protiv covida, ubrizgali im fiziološku otopinu. I još im naplatili!

Image
covid prijevara u Indiji

Tisuće prevarenih: Umjesto cjepiva protiv covida, ubrizgali im fiziološku otopinu. I još im naplatili!

Čak 92 posto žitarica namijenjenih djeci sadrži previše šećera, a gotovo polovica je s okusom čokolade. Stručnjaci traže da se većina njih makne s polica kako djeca ne bi razvila dijabetes već u ranoj dobi. Valja napomenuti da ambalaža svih žitarica svojim bojama i dizajnom, kao i poklonima  privlači djecu. 

Dobrotvorna organizacija sa sjedištem na Sveučilištu Queen Mary u Londonu otkrila je da je većina bila šokantno bogata šećerom, iako mnogi roditelji vjeruju da su žitarice hranjiva opcija. Jedan od najgorih prijestupnika bio je tzv. Malt-O-Meal Marshmallow Mateys, koji je sadržavao 12 g šećera u posudi od 30 g - što je jednako kao da dijete pojede pet velika keksa. Od istraženih, čak 43 posto žitarica za djecu je s okusom čokolade. Od svih ispitanih, samo su dvije kutije žitarica zadovoljavale normu s malo masnoća, soli, šećera, ali i s puno vlakana. 

Problem je i u oglašavanju

Doktor Kawther Hashem, iz udruge Action on Sugar, rekao je: "Korištenje ambalaže prilagođene djeci samo otežava roditeljima zdraviji odabir". Upravo bi, kaže, zdravija hrana i pića trebala imati ambalažu primamljivu djeci, prenosi Daily Mail

Kako bi spriječili sveopću proširenost dijabetesa i pretilosti kod djece, britanska vlada je prošli mjesec najavila novo ograničavanje oglašavanja nezdrave hrane u pokušaju da smanji pretilost djece. Divovima prehrambenih i slastičarskih proizvoda zabranjeno je oglašavanje proizvoda s visokim udjelom masti, šećera i soli na mreži i na televiziji između 5:30 i 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZARUČILA SE ZA TRENERA

Dvostruka osvajačica Wimbledona objavila lijepe vijesti: 'Rekla sam da na mom fetiš mjestu'

Više s weba