heroj rusije

Pulu posjetio poznati ruski kozmonaut i rekorder svemirskih šetnji: 'Imamo nevjerojatno lijepi planet i moram...

19.4.2021. u 7:00/ Ivan Dobran

Iako mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj, rekao je da je našu zemlju vidio mnogo puta iz svemira

U sklopu "Tjedna kozmonautike u Istri" Pulu je posjetio poznati ruski kozmonaut Sergej Rjazanski. Iako mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj, rekao je da je našu zemlju vidio mnogo puta iz svemira.

Proglašen je herojem Rusije, radi najdulje šetnje svemirom koja je trajala čak osam sati. On predviđa da će za pet godina svemir moći posjetiti i prvi turisti.

Image
obljetnica

Od Jurija Gagarina do Elona Muska. Prije 60 godina čovjek je prvi puta poletio do svemira!

Image
obljetnica

Od Jurija Gagarina do Elona Muska. Prije 60 godina čovjek je prvi puta poletio do svemira!

Učenici industrijsko-obrtničke škole Pula danas su susreli kozmonauta Sergeja Rjazanskog i zadivili ga nekim od svojih izuma. Od mašine za pranje jednog para čarapa do robotske trke na prstenac, a lansirali su i nekoliko svemirskih sondi.

''To mi je bilo jako zanimljivo s time da kad smo zadnji put to lansirali ja sam bila u avionu jer mi je bio rođendan i to mi je bio rođendanski poklon'', rekla je Danijela Kovačević, bivša učenica industrijsko–obrtničke škole Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rjazanski je u svojoj domovini prozvan herojem Rusije jer je postavio svjetski rekord u najduljoj šetnji svemirom. No danas je više pričao o suživotu na zemlji.

''Moram reći da imamo nevjerojatno lijepi planet i moramo ga čuvati i o njemu brinuti kako bismo mogli živjeti u miru na planeti Zemlji'', kazao je ruski biolog i kozmonaut Sergej Rjazanski.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Kaže kako svemirski turizam možemo očekivati već za pet godina, a cijene svemirskih putovanja ovisiti će o broju posjetitelja. Pitali su ga i kako se njegova obitelj nosi s opasnom profesijom...

''Kako se kod nas kaže - idiot u obitelji mora biti samo jedan i to je mjesto već zauzeto'', rekao je Rjazanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemiru je proveo 304 dana, a okinuo je čak 350.000 fotografija našeg planeta. 50 najboljih trenutačno je izloženo u tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

''Inače je on u Rusiji sada u penziji, ali je itekako aktivan, pravi media maker, animator za djecu, za učenike, za svih nas na svijetu da malo vidimo da ove naše prizemne stvari nisu važne koliko je važno da budemo ljudi kako na zemlji tako i u svemiru'', rekao je Marino Tumpić, voditelj astronomske udruge Vidulini.

Tjedan kozmonautike otvoren je otkrivanjem biste Jurija Gagarina u spomen 60. godišnjice njegovog prvog svemirskog putovanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
znanstvenici otkrili

U fosilima dinosaura pronađena očuvana meka tkiva, imaju sličnost s krvnim stanicama

Više s weba