smeta ga licemjerstvo

Razgovarali smo s Francuzom koji u kontroverznoj knjizi razotkriva tajne Vatikana: 'Većina svećenika je gay!'...

20.11.2019. u 7:00/ Amela Čilić

Frederic Martel intervjuirao je kardinale, biskupe, svećenike... i tvrdi da ih je većina gay

A sad, šok i nevjerica. Ili ako bolje razmislimo, možda baš i ne. Naime, francuski novinar i pisac Frederic Martel nakon što je u tridesetak zemalja diljem svijeta intervjuirao 41 kardinala, 52 biskupa, 45 apostolskih nuncija, više od 200 svećenika i sjemeništaraca i oko tisuću običnih smrtnika... zaključio kako je većina ljudi u Vatikanu - gay!

Svoje je istraživanje objavio u knjizi "Sodoma", a s kontroverznim piscem je razgovarala naša reporterka Amela Čilić.

Unutar vatikanskih zidina živi i radi 80 posto homoseksualaca, što Vatikan čini jednom od najbolje organiziranih gay zajednica, tvrdi Frederic Martel nakon četiri godine istraživanja - u knjizi Sodoma.

"To je bilo ozbiljno istraživanje, znači živio sam u Vatikanu, susreo se s tisućama svećenika i biskupa iz više od 30 zemalja. Mislim da su velika većina njih - homoseksualci. Ponekad aktivni, a ponekad su to tek homofili, što znači da su zapravo homoseksualci, ali ne prakticiraju, dakle vjerni su životu u čistoći", prepričao nam je Martel.

On to, kaže, ne osuđuje, štoviše suosjeća s njima, jer mnogim je homoseksulacima do prije 50 godina crkva tvrdi bila jedino utočište. Smeta ga licemjerstvo, jer kaže - po danu su homofobi, a po noći homoseksualci.

"Svećenik heteroseksualac, kojeg bi privlačila žena, nije homofob, njega gay osobe ne zabrinjavaju. Ali onaj kojega to zabrinjava, onaj koji odlazi na prosvjede protiv gay brakova, onaj koji je opsjednut homoseksualnošću, on je gay. Nažalost, to je pravilo koje nalazimo svugdje, pa i ovdje u Hrvatskoj, i to funkcionira, što je svećenik veći homofob, što više osuđuje homoseksualce, veća je vjerojatnost da je u tajnosti homoseksualac", pojasnio je francuski pisac.

Ipak, sve to zvuči kao stereotip...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to je rezultat istraživanja. Uostalom oduvijek je tako, pogledate li književnost Prousta, Gidea, Geneta, pogledate li kako funkcionira makartizam, ili bivši šef FBI-a Hoover, koji je bio veliki homofob, proganjao je gay osobe, a i sam je bio gay", poentira Martel.

Iako mu je knjiga puna imena i svjedočanstava, cilj mu nije bio "outati" svećenike homoseksualce - bar ne one živuće. Tvrdi da želi pomoći Crkvi da preživi.

"Da bi to postigla, mora se mijenjati. Mora prihvatiti brakove svećenika heteroseksualaca, treba prihvatiti da i žene mogu postati svećenice, a bez sumnje i to da svećenici smiju biti homoseksualci, jer to je već realnost", zaključuje Martel.

Tvrdi da je upravo homoseksualnost u Crkvi utjecala na mnoge bitne odluke, od zabrane korištenja prezervativa do abdikacije pape Benedikta XVI. Podsjeća da i sam papa Franjo, kaže kad govori o homoseksualnosti, "Tko sam ja da sudim". A ovo je, kaže - rekao papa kad je pročitao njegovu knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

"Već znam to sve. Rekao je. On je sve to što sam napisao - već znao. Jer ondje to ionako svi znaju", navodi Martel.

Kontroverznom Martelu predbacuje se gay aktivizam, jer prije Sodome, napisao je i GlobalGay u kojoj opisuje trijumf LGBT osoba u cijelom svijetu u ostvarivanju svojih prava. Dakle, ostaje dojam da se on kao gay, nevjernik i aktivist nalazi u sukobu interesa.

"Rodio sam se kao katolik. Odrastao sam u katoličkoj obitelji. Imao sam i svećenika koji mi je bio jako blizak. Moj svećenik. Koji je također bio gay, ali nisam to znao. Doznao sam tek nedavno. Umro je od AIDS-a. I u konačnici, ovdje govorim i o svom životu, ne skrivam ga. Nisam gay aktivist, ja sam otvoreno gay, ali sam dosta kritizirao i gay zajednicu, a kritizirati Crkvu, to je na neki način, kritizirati "moje". Znači, gay zajednicu", objasnio je Martel na kraju.

Martel misli da je Crkva dobro organizirana gay zajednica, a mnogi drugi, već i u Hrvatskoj, da je to hrpa laži. U svakom slučaju - dobra promocija za knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Amparo, Fatima, Gilda i ostalih 18

Largate, maldita sea! TOP 20 najjačih izjava negativki iz meksičkih sapunica koje smo obožavali mrziti

Više s weba