ZNANSTVENICI DOKAZALI

Gledate reprize božićnih filmova i pjevate omiljene pjesme? Evo zašto je to dobro za zdravlje...

Image
Foto: Shutterstock

Engleski stručnjaci tvrde kako poznati filmovi i pjesme pomažu onima s demencijom u božićnom vrijeme

25.12.2019. u 10:46/ Vijesti.hr

TV reprize i poznate praznične pjesme mogu pomoći ljudima koji pate od demencije da se prisjete uspomena i održavaju mozak aktivnim. I dok se ljudi sa demencijom možda ne sjećaju točnih detalja filma "Divan život" (It's a Wonderful Life), možda se sjećaju kako su se osjećali na kraju filma, piše b92.

Gledanje poznatih filmova budi emotivne uspomene

Stručnjaci kažu kako i pjevanje božićnih pjesama može probuditi ''emotivne uspomene''. Ravnatelj engleske Nacionalne klinike za demenciju, Alistair Burns, kaže kako Božić ponekad može biti zbunjujuć za one koji žive sa demencijom. Mnogo društvene interakcije i neprekidan tok gostiju za vrijeme blagdana, može ih uznemiriti.

Stručnjaci stoga naglašavaju kako gledanje poznatih filmova ili pjevanje omiljenih blagdanskih pjesama može pomoći olakšati blagdansko razdoblje.

"Ljudima sa demencijom teško je pratiti zbrkane razgovore usred kaosa i buke Božića, stoga se mogu na kraju osjećati isključenima", kaže profesor Burns i dodaje: "Okupljanje obitelji kako bi gledali najomiljeniji klasični film, prelistali stari album sa fotografijama, igrali obiteljske igre ili čak i pjevali uz omiljene božićne pjesme može pomoći da se svi osjete kao dio zabave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu da su emocionalni detalji omiljenog filma ili pjesme ostali upisani u naše misli. Ponovno prisjećanje poboljšava osjećaj povezanosti sa drugim ljudima, što je važno kako za osobe sa demencijom, tako i za njihove prijatelje i obitelj.

Više s weba

Pročitajte još

Image
znanstvenici otkrili

U fosilima dinosaura pronađena očuvana meka tkiva, imaju sličnost s krvnim stanicama

Više s weba