spreman do 2029. godine?

Rolls-Royce dobio 2,9 milijuna funti za izgradnju nuklearnog reaktora na Mjesecu

Image

Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva dala je Rolls-Royceu novih 2,9 milijuna funti za izgradnju reaktora, nakon prošlogodišnje studije vrijedne 249.000 funti koju je također financirala

17.3.2023. u 10:23/ Danas.hr

Rolls-Royce je dobio sredstva za izgradnju nuklearnog reaktora na Mjesecu. Možda zvuči kao scenarij filma o Jamesu Bondu, ali riječ je o projektu kojem je cilj vidjeti ljude koji žive i rade na površini Mjeseca, piše SkyNews.

Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva dala je Rolls-Royceu novih 2,9 milijuna funti za izgradnju reaktora, nakon prošlogodišnje studije vrijedne 249.000 funti koju je također financirala. Inženjeri i znanstvenici u britanskoj tvrtki rade na programu Micro-Reactor, koji će istražiti kako bi nuklearna energija jednog dana mogla podržavati stalne baze na Mjesecu. Nadaju se da će osigurati dovoljno energije za komunikaciju, održavanje života i eksperimente.

Rolls-Royce želi imati reaktor spreman do 2029. godine, a surađuju sa sveučilištima uključujući Oxford, Bangor, Sheffield i Brighton kako bi postigli cilj.

Image
FASCINANTAN BLJESAK

VIDEO Japanski astronom snimio kako se metorit zabija u Mjesec

Image
FASCINANTAN BLJESAK

VIDEO Japanski astronom snimio kako se metorit zabija u Mjesec

Ministar znanosti George Freeman rekao je: "Istraživanje svemira je ultimativni laboratorij za mnoge transformacijske tehnologije koje su nam potrebne na Zemlji: od materijala do robotike, prehrane, čiste tehnologije i još mnogo toga." Dodao je da je projekt još jedan znak da je Velika Britanija "glavna sila u graničnoj znanosti".

Vlada kaže da britanska svemirska industrija vrijedi 16 milijardi funti. Dr. Paul Bate, izvršni direktor Svemirske agencije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: "Ovo inovativno istraživanje Rolls-Roycea moglo bi postaviti temelje za kontinuiranu ljudsku prisutnost na Mjesecu, istovremeno poboljšavajući širi svemirski sektor Ujedinjenog Kraljevstva, stvarajući radna mjesta i generirajući daljnja ulaganja ."

Radovi na lunarnoj bazi odvijaju se u trenutku kada se ljudi pripremaju za povratak na Mjesec prvi put u više od 50 godina.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne nasjedajte

Iako već pomalo zaboravljen, Prvi april seže u daleku prošlost: Znate li kako je došlo do obilježavanja dana podvala?

Više s weba