POHARAO FLORIDU

Snimili morskog psa kojega su more i žestoki uragan Ian odnijeli s pučine na ulice gradića u Floridi

Image

Dio stručnjaka za morske pse nije siguran što točno prikazuje snimka, dio pak ne dvoji da je riječ o morskom psu, čak objašnjava što se moglo dogoditi

30.9.2022. u 9:29/ S. Ž.

Petak ujutro na Floridi čiji je dijelove temeljito poharao uragan 4. kategorije, dočekuje vijestima o najmanje 10 poginulih, najavama predsjednika Joea Bidena da bi "broj žrtava mogao biti znatan", ali i bizarnostima poput videa što ga prenose mediji o navodnom morskom psu kojega je uragan svojim olujnim valom nanio na poplavljene ulice grada Fort Myers na zapadu Floride.

Video snimljen pametnim telefonom i objavljen na društvenim mrežama, prenose mediji od SAD-a, preko Europe do Indije, ujedno se ograđujući utoliko što nije prvi put da se za vrijeme poplava objavljuju lažne snimke "morskih pasa" koje je oluja nanijela na ulice.

Associated Press je krenuo tragom snimke i utvrdio da je snimka autentična, a potom krenuo utvrđivati je li na snimci doista morski pas prenosi list Tampa Bay Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP je došao do Dominica Cameratte koji je potvrdio da je doista on taj koji je snimio video: "Zumirao sam ga i svi moji prijatelji rekli su: 'Pa to je morski pas, čovječe!'"

Image
Uragan kategorije 4

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Image
Uragan kategorije 4

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Duljinu mu je sa svog mjesta snimanja procijenio na nešto manje od metra i pol. Bivši direktor Muzeja povijesti prirode na Floridi George Burgess za AP je kazao da se "čini da je to mladi morski pas". Direktor programa za očuvanje morskih pasa Sveučilišta Miami Neil Hammerschlag komentirao je, pak, da je "teško ocijeniti".

Upravo se čita

Image
OPOZVAN PROIZVOD

Inspektorat povukao salamu od divlje svinje zbog bakterije! Provjerite jeste li je kupili

Kako god, Cammeratta koji je snimio video, kazao je da je ribetinu snimio nedaleko od svog doma u trenucima kad se voda popela sve do njegove kuće, te da smatra da je riba iz mora došla u obližnji vodotok, odatle u retencijsko jezero, a odatle, kad se i ono prelilo uslijed nadirućeg mora pogonjenog uraganskim vjetrovima, na gradsku ulicu.

Marobiolog Yannis Papastamatiou rekao je za AP da većina morskih pasa pred uraganima bježi u plitke zaljeve, moguće i zbog naglog pada tlaka zraka, te da je moguće i to da je morski pas slučajno uplivao u potok ili da ga je more s vjetrovima tamo nanijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burgess je rekao i to da se posebno mladi morski psi bikovi vole zadržavati u vodama niske slanosti poput rijeka, ušća, pa tako i vodotokova uz morsku obalu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iskoristili prirodu

Street art otišao korak dalje: ovako izgledaju obični zidovi u Zagrebu kroz oko uličnih umjetnika

Više s weba