Održavanje higijene

Šteta da propadne vino: Ono koje nije prodano, koristit će se za izradu dezinfekcijskog gela

Image
Foto: Shutterstock

Najpoznatija vinska regija Champagne posebno je pogođena krizom koronavirusa

6.6.2020. u 10:41/ Vijesti.hr

Vinari ono vino koje nisu prodali trebaju vratiti i od njega će se napraviti dezinfekcijski gel za ruke i etanol kako bi napravili mjesta za ovogodišnju proizvodnju. 

Francuski su vinari pogođeni zatvaranjem barova i restorana diljem zemlje, ali i u svijetu. Izvoz u SAD zbog izbijanja epidemije koronavirusa dodatno je pao. 

Vladina agencija FranceAgriMer rekla je kako su 33 destilerije ovlaštene za prikupljanje 2 milijuna hektolitara neprodanog vina kako bi ga pretvorili u etanol ili hidroalkoholni gel, te bi se tako oslobodio prostor u vinogradima za ovogodišnju proizvodnju.

Tu je izuzetnu mjeru odobrio i Bruxelles, a Europska unija će financirati destilaciju. Vinari imaju rok do 19. lipnja da se prijave za plan te koliko vina žele transformirati. Platit će im se 78 eura po hektolitru za apelacijsko vino povezano sa specifičnom regijom i 58 eura za ono koje nije apelacijsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pazite na zdravlje

Pomaže tijelu u obrani od bolesti i infekcija, a izolacija može dovesti do nedostatka vitamina D

Image
Pazite na zdravlje

Pomaže tijelu u obrani od bolesti i infekcija, a izolacija može dovesti do nedostatka vitamina D

Slično se radi i u Španjolskoj i Italiji

Slične se mjere primjenjuju i u Španjolskoj i Italiji. Tamo će alkohol proizveden destilacijom koristiti farmaceutska i kozmetička industrija te će se koristiti za proizvodnju dezinfekcijskog gela za ruku, piše Guardian.

"Destilirano vino se ni u kojem slučaju neće koristiti za proizvodnju alkoholnih pića", rekao je šef vinske podružnice FranceAgriMer, Didider Josso.

Upravo se čita

Image
ZAGRIJAVANJE ZA BRAZILCE

VIDEO Hrvatski navijači ponovno oduševili koreografijom: Jedan Vatreni je došao do njih

Najpoznatija vinska regija Champagne posebno je pogođena krizom koronavirusa, tamo su vinari zabilježili pad prodaje do 64 posto tijekom blokade u usporedbi s prošlom godinom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Održan komemorativni sastanak

Godišnjica smrti Zlatka Boureka: 'Bio je znatiželjan, nemiran, duhovit i razigran'

Više s weba