Zaludjela je svijet, ali...

Stručnjaci za RTL upozoravaju: 'Oprezno s novom kriptovalutom PI'

Image
Foto: Screenshot/Twitter/PIXSELL

Najvažniji koncept kriptovaluta je da omogućavaju razmjenu vrijednosti bez posrednika

10.10.2020. u 13:53/ Pia Humski

Kriptovalute su osvojile svijet. Riječ je vrsti digitalnog novca koji djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Imaju sve osobine prave valute, osim šta iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektronskom obliku.

Nakon Bitcoina, lavinu reakcija i ogroman interes odjednom je postigla i kriptovaluta PI - o čemu je riječ, kako funkcionira, te kako njome upravljati, upitali smo Krešimira Končića, direktora agencije Neuralab

Oprez s kriptovalutom PI

"O PI kriptovaluti se zapravo i ne zna previše, osim onoga što objavljuju na Pi network (šturom) blogu, whitepaperu i društvenim mrežama. Radi se o kriptovaluti koju generirate koristeći nativnu Pi network mobilnu aplikaciju (to se zapravo zove rudarenje kriptovalute). S Pi kriptovalutom se ne može trgovati na popularnim burzama poput Coinbase, Binance ili Krakena, a procijenjena vrijednost jednog Pi-a je skoro pa 0 dolara (po njihovom FAQ-u). Također, zadnja Pi network objava na društvenim mrežama je bila prije više od pola godine što je doista sumnjivo u kripto svijetu pa preporučam ekstreman oprez", poručuje na početku Končić.

Na pitanje: "Kako uopće funkcioniraju kriptovalute i kako se s njima trguje", naš sugovornik odgovara: 

"Kriptovalute su sredstvo (medij razmjene) s kojima se trguje ne nekim od blockchain baza. Kada osoba A pošalje sredstva osobi B, to se zapisuje u tzv. blockchain bazu podataka koja je pak decentralizirana i distribuirana po cijelom svijetu tako da ne postoji jedan “autoritet” (osoba ili organizacija) koji bi mogao odbiti, izbrisati ili modificirati tu transakciju. Dodatna prednost takvih transakcija je što su anonimne i direktne. Dovoljno je samo poznavati adresu digitalnog novčanika osobe no ne i njeno ime kako bi joj poslali ili primili kriptovalutu".

Kako upravljati novcem stečenim u kriptovalutama?

Novcem stečenim u kriptovalutama možemo upravljati i to pomoću tzv. digitalnih novčanika:

"Upravljanje kriptosredstvima se u načelu radi kroz tzv digitalne novčanike. Oni mogu biti fizički uređaji poput Ledger, Trezor, KeepKey ili pak programi koje instalirate na mobilni uređaj (ili računalo) poput Pi mobilne aplikacije, Coinbase Walleta, Electruma ili Exodusa. Svaki od tih novčanika dolaze sa uputama te vas vode kroz sučelje kako poslati ili primiti razne kriptovalute. Za početak bih preporučio upoznavanje s Coinbase platformom jer ona je prijateljski nastrojena za početnike (no ima nešto više transakcijske troškove pri kupnji ili prodaji kriptovaluta)", rekao je. 

Image
Stalno se događa

Policija upozorava: Kupujete li putem interneta dobro pripazite! Lopovi vrebaju

Image
Stalno se događa

Policija upozorava: Kupujete li putem interneta dobro pripazite! Lopovi vrebaju

Na kraju, Krešimir Končić objasnio je za RTL zašto postoji takva zaluđenost kriptovalutama: 

"Najvažniji koncept kriptovaluta je da omogućavaju razmjenu vrijednosti bez posrednika. Kada malo dublje prokopate u taj koncept vidjeti će te da to omogućuje sijaset novih aplikacija, poslovnih procesa i tržišnih promjena. Danas je naime moguće kreirati pametan ugovor koji vam isplaćuje kamatu na vašu štednju bez ikakve banke, direktnu razmjenu valuta s drugim korisnicima, isplatu osiguranja ukoliko se dogodi nekakav računalno provjerljiv događaj ili recimo, automatizirano upravljanje cijelim investicijskim portfeljem bez centralnog fonda ili banke".

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
uvijek jedinstvena

Josipa Lisac otkrila Šprajcu recept za štuku u šlagu

Više s weba