njegovo stado stalno se širi

Svećenik pastir iz Podravine čuva i ljude i ovce: 'Miljenica mi je Đurđica, nju sam othranio na dudu'

1.10.2019. u 16:15/ Kristina Čirjak

Sam hrani i brine se o 32 ovce koje mu prave društvo na župnome dvoru u Kuzmincu pokraj Koprivnice

"Kao dobri pastiri čuvajte svoje stado", odavno je papa Franjo poručio svećenicima i još je dodao da pastiri trebaju mirisati na ovce, misleći naravno na božju pastvu i na vjernike o kojima se brinu svećenici. 

Ali jedan svećenik iz Podravine sve je to doslovce napravio: mladi župnik Igor Radašić ima 32 ovce, uskoro mu dolaze jeleni lopatari, a uza sve to stigao je obnoviti i svaku kapelicu u svojim dvjema župama o kojima se brine.

Igor Radašić ima 37 godina, župnik je i pastir. Sam hrani i brine se o 32 ovce koje mu društvo prave na župnome dvoru u Kuzmincu pokraj Koprivnice. Ni njegovi župljani nisu mogli vjerovati da će velečasni imati i pravo stado. 

Župnik Igor ovdje je pet, a ovce samo godinu

"Bili su komentari, onako, više iz šale, što će naš župnik biti ovčar ili čoban? Ali evo, Bogu hvala, zvali su kada je trebalo janjca." - To vam je miljenica? "Je, to je Đurđica, nju sam othranio na dudu jer ju je mama odbacila", kaže Igor Radašić, župnik u Kuzmincu i Imbriovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik Igor ovdje je pet, a ovce jednu godinu. Sam ih je kupio. U početku ih je imao sedam, ali njegovo se stado stalno širi.

"Kosio sam travu 2-3 godine i površina je velika. I rekoh, trebao bih naći prijatelje koji će mi pomoći oko te košnje i najbolje su bile ovce. Išao sam kupiti ovna i onda sam kupio još deset ovaca", govori. 

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Kao pravi pastir svaku svoju ovcu poznaje u dušu.

- Slušaju li vas? "Slušaju kad ih zovem za hranu, inače ne slušaju. Kad im zazviždim, onda se glasaju i jave se jer znaju da im slijedi hrana. Točno znam koja je koja po njihovu glasanju", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nisu mu dosta 32 ovce i tornjak Lun. Velečasnom stižu i - jeleni lopatari. 

"Doći će 4 košute i jedan jelen lopatar." -To je već gotovo? "Da. Čeka se samo njihov dolazak", kaže nam.

Dobar je pastir i svojim župljanima. Obnovio je gotovo sve kapelice u svojim dvjema župama, što je stajalo više od milijun kuna.

"To je velečasni Igor svojim zalaganjem i druženjem s ljudima digao na jedan određeni nivo", govori Danimir Kolman (HNS), načelnik Općine Rasinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje je svaka druga kuća prazna pa župnika Igora zabrinjava što je više na sprovodima nego na krštenjima. U njegovim župama je 1500 stanovika.

"Nemamo mu što prigovarati. A ako trebaju neka novčana sredstva, kaže: ako netko ima, neka pomogne", ističe Ljubica Fičko.

Na misi pastir župljanima, a u župnom dvoru - ovcama

"Druželjubljiv je, sa svima se druži. Čovjek je za poželjeti", dodaje Vjekoslav Votuc.

"Imam ja i svoje poroke. Imao sam motor i vozio sam ga. Sad imam i dobar auto, ali nije da ne ulažem u ono što sam dobio na upravljanje", poručuje Igor Radašić, župnik u Kuzmincu i Imbriovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato sada upravlja kosilicom - i uređuje dvor. Na misi je pastir župljanima, a u župnom dvoru - ovcama. Za takvog župnika sigurno niste dosad čuli. Imaju ga Kuzminec i Imbriovec, sela za koja isto tako ne biste čuli da nije ove priče o župniku pastiru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAPETANE POVEDI NAS

Navijači prekrasnom gestom iznenadili Vatrene: 'Pogađali smo se oko cijene i obećali par dresova'

Više s weba