zdrava i ne deblja

Svjetski dan je tjestenine: doznajte sve tajne dobre pašte i dobar tek!

25.10.2016. u 22:26/ Ana Trcol

Jedno od najrasprostranjenijh jela na svijetu danas slavi svoj dan - svjetski je dan tjestenine. Njezine dobrobiti su da nije skupa i dokazano - ne deblja

Iako ih povezujemo s Italijom,  pljukanci i fuži pokazuju da i Hrvati znaju napraviti dobru tjesteninu. Prosječni građani i građanke Hrvatske jedu svake godine od sedam do osam kilograma tjestenine. No dobra je vijest da ako kupujete kvalitetnu tjesteninu - ona je zdrava i ne deblja. 

No, to nije istina za svaku vrstu. Najbolje su one od cjelovitih žitarica poput pira.

"Imamo tjestenine bez glutene, od pira, sušene buća. Imamo širok asortiman tjestenina iz cijele Hrvatske", kazala nam je Silvija Puljić, vlasnica dućana domaćih hrvatskih proizvoda. 

I sve je domaće, i od malih proizvođača. Iako ih je sve više, Hrvatska i dalje uvozi više od 60 posto tjestenine. Međutim, mali proizvođači iz Hrvatske znaju - da bi uspjeli, moraju proizvesti ukusnu, ali i inovativnu tjesteninu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo čak od ružinih latica, kad je sezona ruža. Radimo od špinata, mrkve, sada pokušavamo, možda ćemo i od orahina napraviti. To sad sve ovisi o danu, kakvu inspiraciju imamo", otkrila je kuharica Arina Špehar.

"Ljudi su poludili za crnim kimom. Pošto je crni kim trenutno vrlo popularan, pošto je izrazito zdrava namirnica, a ima i neobičan i dobar okus koji paše našem podneblju", istaknula je vlasnica cateringa Nataša Marić. 

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na konferenciji

Mediteranska hrana koja se može napraviti na stotine načina. Tko ju ne bi volio? 

Više s weba

Pročitajte još

Image
bez hrane i vode

Pokvarilo se samostansko dizalo pa redovnice u njemu ostale zarobljene tri dana

Više s weba