veliki problem

Teror paunova u Splitu: Krešte, uništavaju automobile, stanare toliko živciraju da su ih prijavili Gradu i po...

10.6.2021. u 9:20/ Dragana Eterović

Ptice krešte cijelu noć, bude ih, penju se na automobile, stružu pandžama, kljucaju po staklu, ometaju promet, šeću cestom

Koji Karepovac, koja prometna gužva, koje horde turista, koji potkornjak na Marjanu i koji Poljud. Splićani imaju jedan puno gori problem. Paunovi toliko izluđuju stanovnike Gripa, da su ih prijavili policiji, i gradskoj upravi, jedan je čovjek zato čak prodao kuću.

Ptice krešte cijelu noć, bude ih, penju se na automobile, stružu pandžama, kljucaju po staklu, ometaju promet, šeću cestom. I nitko im ne može ništa. Moderna adaptacija Alfreda Hičkoka, Zagreb ima vrane, Split paunove. 

Image
Mlada lisica

Stanare zgrade na zagrebačkom Črnomercu iznenadio je neobičan posjetitelj, životinjica je odvezena u Zoološki

Image
Mlada lisica

Stanare zgrade na zagrebačkom Črnomercu iznenadio je neobičan posjetitelj, životinjica je odvezena u Zoološki

Prijavljivali su paunove policiji zbog galame i oštećivanja vozila

Paunove nije problem naći, pogotovo ovdje na Gripama gdje ih ima pedesetak. No, oni posljednjih dana idu i dalje od ovog kvarta. Veličanstvene, divlje ptice potpuno su se udomaćile. Prije više od 30 godina stigle su s vojskom na tvrđavu Gripe. Vojska je u međuvremenu otišla , a paunovi su ostali i proširili svoju populaciju.

Splićanka Vesna Papučić kaže kako se navikla i da joj ne smetaju, ali "problem je što uništavaju auta ljudima koji se parkiraju koje prolaze tu žive. Pa i netko tko tu ne živi, smeta im taj zvuk. Ja imam goste nekima kad dođu nekima je ok, ali nekima ne odgovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako jutro me dođe pozdravit njih nekoliko, ja ima bacim koji keksić, malo jabuke nešto ih nahranim I oni su toliko prestretni da se ponosi sa tim, raširi svoje krila I onda im opet pridvečer dođe", kaže Neda Bekavac.

Ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, Ljubomir Radić, kaže kako su paunovi "vrlo često u grupicama, znaju povesti i mlade. Znaju kljucati nama na ulaznim vratima, čak nekad prošetaju po postavu, nedavno smo imali izložbu. Popeli su se na dva panoa. Tu se se malo gledali pa  smo ih nagovorili da se spuste".

Upravo se čita

Image
'to ponižava protivnika'

Milanović o Brazilcima na SP-u: 'Ne volim vašarsko prenemaganje kad se zabije gol. Bit će krvavo'

Stanovnici Gripa prijašnjih godina prijavljivali su ih policiji zbog galame i oštećivanja vozila, a neki su, priča se, čak i odselili.

"Misilim da bi bilo u redu da se njima nađe adekvatno rješenje, a ne ovdje oni su jadni gladni a ljudima nekima smeta", kaže Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeću se po cesti i ometaju promet 

No u svojim ležernim šetnjama paunovi ometaju promet, pravila ne poštuju, a za nervozne vozače uopće ne mare.

"Oni uopće ne reagiraju kad vi trubite ili nešto. Ništa oni samo lagano krenete autom i oni se pomaknu, fino opušteni uživaju", tvrdi Željko Šitić.

"Oni šeću i prometnicom, pogotovo kad imaju i mlade, onda imate jednu kolonu preko ulice prelazi polako. To je lijepo vidjeti, ali je sigurnost ugrožena", rekao je Nediljko Ževrnja ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split

"Ne bih o tome tko je odgvoran, meni nije cilj nekoga prozivati niti namjera. Jedan od mojih prijedloga je Park šuma Marjan. Možda vidjeti s Ministravom je li moguće ovu pticu unijeti u prak šumu Marjan, to govorim šo je površina velika a životinja bi bila slobodna", predlaže Ževrnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoj gradskoj vlasti Paunovi zasad nisu na listi prioriteta. Zamjenik gradončelnika Bojan Ivošević tek nam je u kratkom razgovoru poručio da se s tim tek moraju uhvatiti u koštac. U gradu ima, dodao je, i žurnijih problema od ptica koje se slobodno šetaju ulicama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČUDESAN POTHVAT

Prije 25 godina napustio je civilizaciju i preselio u pećinu: nećete vjerovati kad vidite što je od nje napravio!

Više s weba