Premještaju ga

Tisuće ljudi opsjeda diktatorov grob: 'Morao sam to ići vidjeti. To je morbidna znatiželja'

Image

Francisco Franco

Foto: nbcbayarea.com

Francova obitelj ne želi dati dopuštenje za ekshumaciju

20.8.2018. u 11:46/ Hina

 "Otkako su najavili da će maknuti Franca, morao sam to ići vidjeti. To je morbidna znatiželja", kaže Antonio Nevedo, jedan od tisuća Španjolaca koji su požurili posjetiti grob pokojnog diktatora prije nego što ga premjeste. 

Francisco Franco, koji je željeznom rukom vladao Španjolskom od 1939. do 1975., pokopan je impozantnoj bazilici uklesanoj u planinu koju nadvisuje 150 metra visoki križ vidljiv kilometrima uokolo. 

Broj posjetitelja na to mjesto, poznato kao Dolina palih, raste otkako je nedavno socijalistička španjolska vlada najavila da će Francove ostatke izmjestiti iz bazilike. 

U srpnju ove godine Dolinu palih posjetilo je više od 38 tisuća ljudi. U isto doba prošle godine bilo ih je 25 tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javier Botia (40) i njegova partnerica Angeles Abellan (42), dvoje agronoma iz Murcije, kažu da su dugo planirali posjetiti spomenik iako ne "simpatiziraju" Franca. Misle da je sada došlo vrijeme za to. 

"To je povijest. To je dio naše baštine i vrlo je impresivno", kaže Botia na golemom platou ispred bazilke. 

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

"Ovdje se miješaju emocije. S jedne strane to je mjesto koje simbolizira mnogo patnje, ali je i povijesno", dodaje agronom, misleći na 20 tisuća političkih zatvorenika koji su prisilno gradili Dolinu palih od 1940. do 1959. 

"Moramo znati crnu stranu naše povijesti kako je ne bismo ponovili". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje se nalaze ostaci više od 30 tisuća žrtava s obiju sukobljenih strana Španjolskog građanskog rata (1936-1939), potaknutog Francovom pobunom protiv izabrane republikanske vlade. 

Franco je grobište i spomenik posvetio "svim palima" u ratu. Bio je to njegov pokušaj nacionalnog pomirenja, ali samo su dva groba označena - osim njegovog i onaj Josea Antonija Prima de Rivere, osnivača fašističke Falangističke stranke. 

I oba su prekrivena cvijećem. 

Christian Espert, tridesetogodišnjak iz Valencije, odjeven u dres španjolske nogometne reprezentacije fotografira se ispred spomenika. U ruci mu je španjolska zastava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se da Francovo tijelo mora biti premješteno "jer vrijeđa osjećaje mnogih". 

Premijer Pedro Sanchez kazao je da vlada želi maknuti Franca odande jer si "Španjolska ne može dopustiti simbole koje dijele Španjolce". 

Odmah je naišao na prvi problem - Francova obitelj ne želi dati dopuštenje za ekshumaciju. 

Neki posjetitelji misle da Franco treba ostati tu gdje jest. "To je naše povijesno nasljeđe i to treba poštivati", kaže Nevedo, 22-godišnji student iz Cordobe, iako se smatra kritičarom Francova režima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanchezova najava izazvala je pohvale saveza žrtava Francova režima, ali i kritike desničara. Jedna od skupina krajnje desnice organizirala je prošli mjesec prosvjed protiv "pustošenja" Francova groba. Okupilo ih se oko tisuću. 

Miguel Pintor, 62-godišnjak iz Madrida nije bilo među njima, ali ga ljute planovi vlade. 

"Mislim da Dolina palih više nikoga ne boli. Franco je umro prije više od 40 godina, rat je završio prije gotovo 80. Mrtve treba pustiti na miru". 

Više s weba

Pročitajte još

Image
utvrdili analizom

Marihuana je prisutna u svemiru: NASA otkrila THC na dijelu meteorita

Više s weba