stotina natjecatelja

Tradicija se nastavlja. Održano međunarodno natjecanju u lovu na veliku ribu - Big Game Fishing Kaštela

15.8.2022. u 8:00/ Ida Hamer

Ribari su složni da riba nije lak plijen

Tradicija se nastavlja i ove godine. Održano je hrvatsko međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu - Big Game Fishing Kaštela.

Više od stotinu natjecatelja s 20-ak brodova još je u petak krenulo u akciju, bore se za što bolji ulov velike ribe - tune.

Ekipa s najtežom tunom bit će proglašena pobjednikom, a uz Hrvate, takmiče se i ribolovci iz Italije, Slovenije, Slovačke čak i Amerike. Lovi se od ranog jutra pa se do večeri.

"Bilo je to za mene na prvom Big Gameu prošle godine vrh i samo sam čekao da dođe ova godina da dođemo i dogovorili smo se da idemo pobijediti", kazao je Fero Vavrek, natjecatelj iz Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ima i istraživački karakter jer uz natjecatelje tu su i znanstvenici s Oceanografskog instituta u Splitu koji ribe istražuju.

Image
Metokovci sa zagrebačkom adresom

Zagrepčani odnijeli pobjedu na 25. Maratonu lađa: 'Zasluženo smo pobijedili. To je neopisiv ponos'

Image
Metokovci sa zagrebačkom adresom

Zagrepčani odnijeli pobjedu na 25. Maratonu lađa: 'Zasluženo smo pobijedili. To je neopisiv ponos'

Tuna nije lagan plijen - složni su ribari. Može narasti do 4 metra i težiti čak 300 kilograma, a borba s njom može trajati satima. Za njen su lov regulirana posebna pravila.

Upravo se čita

Image
podignuta razina sigurnosti

I španjolskom premijeru poslana bomba! Ovo je već četvrti pokušaj napada

"Hrvatski savez za sportski ribolov od uprave ribarstva dobiva određenu količinu tune koju može izloviti tijekom natjecateljske sezone, za ovu godinu to je pet tisuća kilograma, znači pet tona i to se ravnomjerno raspoređuje na sve turnire tijekom godine", tvrdi Tonči Luketa, sudac na natjecanju.

Natjecanje organiziraju iskusni ribari koji dugoročno imaju još veće ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna velika ribolovna škola za djecu koja nam je uglavnom primarni zadatak koji želimo postići da imamo što više djece u našem ribolovnom klubu i da ta djeca idu na more", poručuje Gordon Svalina.

Mnogi ovim hobijem, kažu, pune baterije - neki se time bave gotovo cijeli život.

"S osam godina sam uhvatimo prvu tunu", kaže Ivan Veljko, natjecatelj.

Tko će uloviti najtežu morsku krasoticu tek će pokazati večerašnje vaganje, nakon čega će ulovljenom tunom biti počašćeni i mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sve je jasno kao na dlanu!

'Misteriozni' Biden govor je počeo u 2.22 sati 22.2.2022. Numerolozi i astrolozi i inače ga obožavaju, sad ih baca u trans

Više s weba