nova studija

Turisti će zbog klime seliti s Mediterana na Baltik: krive klimatske promjene

Image
Foto: Thinkstock.com

Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji

16.8.2015. u 13:10/ Hina

Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, upozorava se u europskom izvješću o utjecaju klime na turizam.

U studiji "Vrijeme je ključno: prilagodba turizma klimatskim promjenama u Europu" navodi se da bi zbog promjene klime sunčani jug Europe mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski list The Independent.

Toplija i suša ljeta u južnim zemljama kao što je Španjolska mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa.

Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi porast turističkog prihoda.

Najveći gubitnici bili bi Španjolska i Bugarska, a turistički boom doživjele bi baltičke zemlje Latvija i Estonija te Slovenija i Slovačka.

Upravo se čita

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

To ipak ne znači da bi turisti trebali otkazivati ljetne aranžmane za Španjolsku, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se s mejrama počne odmah.

Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 posto svog BDP-a. U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, no samo oko 0,32 posto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku.

Studija koju su proveli Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas također upozorava da bi promjena temperature mogla utjecati i na to kada i koliko često ljudi putuju.

Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tijekom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi primjerice iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima, piše list.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zanimljivi zaključci

Rezultati istraživanja britanskih znanstvenika: vegetarijanci dvostruko skloniji depresiji od mesojeda

Više s weba