PRIČA O VINU I VRUJI

U Iki i ove godine poseban morski ulov: Iz mora izvučeno četiri tisuće butelja vina

7.8.2022. u 8:00/ Ida Balen

Većina je u priču uključena zbog novih okusa, ali ima i onih koji samo pogledom mogu procijeniti valja li sve to skupa

Vinsko blago povjereno na čuvanje ribama, koje su nad njim stražarile godinu dana. Vino je odležalo na mjestu gdje je izvor ponornica iz dubina Učke i Alpi i to ga čini posebnim. Vinari ga već gotovo desetljeće iznova tu ostavljaju, a jedni od najvjernijih su iz Iloka.

"Vino koje kušate iz mora kao da je mlađe. Je to dobro ili loše? To je dobro, to je dobro. Ljudi se baš iznenade kada kušaju dva ista vina, a jedno je u moru odležavalo, a drugo je odležavalo u starom podrumu", kaže Antonia Glavan Petanjek.

Većina je u priču uključena zbog novih okusa, ali ima i onih koji samo pogledom mogu procijeniti valja li sve to skupa.

"Razmislit ću i kod svojih prijatelja koji proizvode vino u Podravini da možda napravimo to da donesu i oni koju butelju ovdje sljedeće godine", kaže Nikola Cik iz Đurđevca.

I tako iz godine u godinu vinara, koji svoje butelje prepuštaju valovima, bude sve više. A među njima su i gosti iz Zagreba.

"Mi smo došli prvi put da postavimo te naše boce, znači vitezovi su, troje nas došlo te kaveze postaviti, znači ja sam stavio kao vitez.. stavio sam 15 boca", kaže Željko Minarski.

A sve to zahvaljujući Ikarskim barkarijolima- domaćim ljudima čija je ovo i ideja, nastala iz čiste ljubavi prema moru i dobroj kapljici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad ovo ljeto smo jedan korak naprijed da je došao Slovenac, prvi Slovenac je donio vino. Znači preko granica se širite? Ja postali smo internacionalni pijanci", kaže Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge Ikarski barkajoli.

Još je jedna priča o vinu i vrujama završena, a novu ćemo ispričati dogodine, jer ribe već čuvaju pet tisuća novih butelja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
iznimno čista

Hrvatska od danas službeno ima 22 zaštićena proizvoda: Pogađate li koji je najnoviji?

Više s weba