Play logo
kreativna ideja

U Nigeriji učenici školarinu mogu platiti - otpadom! Time plaćaju učitelje, uniforme učenika, knjige...

Image
Foto: Reuters

Školarina u My Dream Steadu iznosi 130 dolara godišnje, a škola se širi na novu zgradu kako bi mogla primiti svih 120 učenika. Kad je osnovana 2019. godine, pohađalo ju je samo njih sedam

7.6.2023. u 10:50/ Hina
Play logo

Nigerijskog učenika četvrtog razreda Fawasa Adeosuna često su slali kući iz osnovne škole u Lagosu jer njegova majka Fatimoh nije platila školarinu, sve dok se nije upisao u drugu školu koja je nudila drugačiji pristup – plaćanje otpadom za reciklažu.

Škola My Dream Stead u siromašnoj četvrti Ajegunle, u kojoj obitelj Adeosun živi, jedna je od četrdesetak škola u nigerijskoj komercijalnoj prijestolnici koja prihvaća otpad za reciklažu umjesto novca za plaćanje naknada.

Play logo

Protekle četiri godine lokalna ekološka organizacija African Cleanup Inititative prikuplja boce, limenke, kartone i plastična pakiranja koje roditelji donose u školu, potom ih prodajući tvrtkama za reciklažu.

Image
NAKON DVIJE GODINE

Tomašević: 'Imamo novi plan za gospodarenje otpadom u Resniku vrijedan 85 milijuna eura'

Image
NAKON DVIJE GODINE

Tomašević: 'Imamo novi plan za gospodarenje otpadom u Resniku vrijedan 85 milijuna eura'

Time se plaćaju učitelji, uniforme učenika, knjige i kemijske olovke, uz ostale troškove.

Svrha ove kampanje je smanjiti broj djece izvan škole, ali i količinu otpada na ulici multimilijunskog grada, rekao je Aleksander Akhigbe, osnivač organizacije.

Play logo

Školarina u My Dream Steadu iznosi 130 dolara godišnje, a škola se širi na novu zgradu kako bi mogla primiti svih 120 učenika. Kad je osnovana 2019. godine, pohađalo ju je samo njih sedam.

Neka jutra Fatimoh i Fawas zajedno hodaju prema školi s vrećama otpada preko ramena. Otpad se važe u školi, a njegova vrijednost se dodaje na Fawasov račun.

Play logo

"Nekad, ako želi kupiti sportsku odjeću, škola mu kaže koliku količinu trebam donijeti", rekla je 48-godišnja Fatimoh, frizerka koja ima šestero djece.

Play logo

Briga za najmlađeg Fawasa posebno joj je otežana otkako je 2018. bila prisiljena napustiti prostoriju koju je koristila kao salon.

"Kada sam saznala da mogu prikupljati plastiku od mene kako bi mi dijete išlo u školu, to mi je olakšalo teret", rekla je dok je na povratku iz škole pretraživala kante za recikliranje.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
zemljajeravna81 spasio stvar

Znanstvenici našli definitivan dokaz da je Zemlja ipak ravna ploča

Play logo

Više s weba