Kategorija 4

Usred uragana kod Floride more se povuklo da se moglo hodati po dnu zaljeva, znanost objašnjava zašto

Image

More koje se povuklo pri dolasku uragana Iana na Floridu

Foto: YouTube/NBC 6/screenshot

Profesionalci koji su osobno pratili kako se ovaj uragan ponašao, rekli su da 'to još nisu vidjeli'. Ova pojava je ipak već viđena

29.9.2022. u 18:24/ S. Ž.

Uragan Ian na zapadnu obalu Floride zaletio se u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu dok je još bio kategorije 4 i s vjetrovima u sebi do skoro 200 kilometara na sat. I na Kubi i na Floridi profesionalni meteorolozi koji su osobno pratili kako se ovaj uragan ponašao, opisivali su da "takvo što još nikada nisu vidjeli", mislili su na silinu vrtloga.

Međutim, u trenucima kad je uragan došao do Floride, zahvativši Tamba Bay, razina mora opala je 1,8 metara, toliko da je dno zaljeva nadaleko i naširoko ostalo suho. Niz medija opisivao je da se doslovno moglo po njemu hodati. Naravno, pod uvjetom da šetaču nije smetao vjetar, kiša i upozorenja o po život ekstremno opasnim vremenskim neprilikama.

Direktorica ScienceAlerta i dugogodišnja novinarka, potom i urednica tog medija posvećenog isključivo znanosti, Fiona MacDonald, napisala je u članku u kojem objašnjava pojavu, da se to isto dogodilo po plažama i lukama diljem zapadne obale Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisala je da je riječ o pojavi koja se naziva "obrnuti olujni val", koji nastaje istim mehanizmima iz uragana kao i "olujni val", odnosno rast mora kojim uragan udara o kopno.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

I jedna i druga situacija svode se na to da se uragan Ian, kao i sve ciklone na sjevernoj Zemljinoj polutki, okreće u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, odnosno vjetrovi u njemu pušu u tom smjeru.

Kako je ovaj uragan krenuo jurišati na Floridu s njene zapadne obale, najjači vjetrovi zahvatili su je tako što su puhali s kopna prema pučini, a kako je riječ o vjetrovima izuzetne siline, o vjetrovima uragana kategorije 4, more se rapidno povuklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su, pak, na red došli vjetrovi iz uragana iz suprotnog smjera, s pučine prema kopnu, more je naglo naraslo, i po tri ili četiri metra iznad prosječnih razina.

Agencijski izvještaji u niz navrata su prenosili upozorenja da, premda vjetrovi i do 200 kilometara na sat jesu opasni, da se ljudi pred njima u pravilu sklone, ali da su kod uragane poplave i bujice ono što je najopasnije i što odnosi najviše života.

Više s weba

Pročitajte još

Image
RASPRAVA NA TWITTERU

Srca mališana mogu biti na mjestu: američko zrakoplovstvo povuklo tvrdnju da Djed Božićnjak ne postoji

Više s weba