OGLAS

ZDRAVA HRANA NEZDRAVA ZA KLIMU

Uzgajivač klimatski održive hrane za Direkt: 'Našu smjesu od avokada pomiješamo s mlijekom od badema'

9.11.2021. u 8:00/ Darinka Trgo

Znanstvenici su izračunali da kilogram govedine uzrokuje više štetnih plinova nego kada vozite od Zagreba do Splita


Osim ugljena, ilegalnog krčenja šuma ili zagađenja koja stižu kroz ispuh automobila, Zemlja ima i klimatski problem kojeg će najteže riješiti. A to je hrana. Naime golemi prirodni resursi nesrazmjerno se koriste za proizvodnju pojedinih namirnica.

Tako se recimo za uzgoj kilograma govedine izbaci više štetnih plinova nego tijekom vožnje automobilom od Zagreba do Splita. Jednako tako mlijeko, ulje, sir ili kava puno su štetniji za klimu nego banana, jabuka, mrkve ili mahune. 


283 litre vode, toliko prosječna osoba popije u godinu dana, a toliko je potrebno za uzgoj jednog avokada. Od zdrave namirnice do zagađivača. Ali rješenje postoji, avokado u prahu. 

Image
Životni cilj: Preživjeti!

Hrana je najskuplja u 10 godina, kaže UN, u RH je u listopadu poskupjela 3%. RTL odgovara ići na tržnicu ili u dućan

Image
Životni cilj: Preživjeti!

Hrana je najskuplja u 10 godina, kaže UN, u RH je u listopadu poskupjela 3%. RTL odgovara ići na tržnicu ili u dućan

"Taj prah, on je osnova za 3D printanje. U principu ako pričamo o 3D printeru hrane on mora imati neki prah ili neku smjesu. Pa mi tu našu smjesu od avokada pomiješamo recimo s mlijekom od badema i dobijemo kolač", kazao je Sergej Lugović, osnivač tvrtke Vesela motika. 

Ali nije samo avokado neprijatelj okoliša. Prilikom proizvodnje kilograma sira emitira se 21 kilogram ugljikovog dioksida. Čak je i čokolada problematična, 19 kilograma ugljikovog dioksida jednako je kilogramu čokolade. Kilogram kave šteti klimi sa 16 kilograma ugljikovog dioksida. Ali, postoje i zdrave varijante.

Primjerice za kilogram jabuka, mrkva i banana u okoliš se emitira manje od pola kilograma ugljikovog dioksida. Finci zato proizvode hranu iz zraka, odnosno protein kojim bi hranili stoku ili bi jednostavno pomoću njega proizvodili hranu u laboratoriju. 

"Srce procesa su bioreaktor i organizmi koje smo prikupili iz prirode. Sva čarolija je u organizmu koji može rasti iz vodika koji dolazi iz struje i iz CO2", izjavio je Juha-Pekka Pitkanen, šef tehnologije tvrtke Solar Foods. 

Zdravo ne znači samo zasađeno u vrtu, može biti proizvedeno i na mini farmi u stanu. Od začinskog bilja do mikrozelenja, Sergej Lugović bilje uzgaja energijom iz električne lampe.

"Okej, led rasvjeta troši struju, ali isto tako grijanje koje stvara može se koristiti, kao primjerice u Švedskoj, za grijanje zgrade. Tako da se taj utjecaj neutralizira, onda sami ljudi koji žive u toj zgradi imaju hrane iz nje", kazao je Lugović. 

Nije ni farma ni klaonica, već laboratorij koji proizvodi meso bez mesa. Španjolska tvrtka uspjela je napraviti 3D odrezak potpuno od biljaka. I da, kunu se, da ima okus pravog mesa. A čemu sve to? Znanstvenici su izračunali da kilogram govedine uzrokuje više štetnih plinova nego kada vozite od Zagreba do Splita.


"Stoka koja se proizvodi masovno u desecima stotina tisuća, milijuna grla je nešto sasvim drugo od desetka grla stoke koja se proizvede na lokalnoj farmi. Problem je i konzumacija hrane, puno hrane se baca, na razini svijeta se rema procjenama baci oko milijardu tona hrane godišnje na razini svijeta", kazala je Jelana Puđak, znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar". 

Masovna proizvodnja iscrpit će prirodu, vjeruju stručnjaci. Već je 70 posto amazonske prašume raskrčeno kako bi se na tom mjestu uzgajala goveda, a zelene mesne alternative postoje. Još uvijek djeluju ekstravagantno, ali o mesnim laboratorijima ili 3D printanoj hrani uskoro ćemo slušati sve više.


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČESTITKE

Rodila Lana Jurčević: Nakon komplikacija u trudnoći, stigle divne vijesti


Više s weba